Разни

23 март – Световeн ден на метеорологията

„Климат за Вас”

23 март – Световeн ден на метеорологията

◊ СЪБИТИЕТО

23 март се отбелязва като Световен ден на метеорологията. Всяка година на този ден Световната метеорологична организация привлича вниманието на учените и обществеността върху актуален проблем. Тази година насловът е „Климат за Вас”.

„Добре дошли при нас!” е инициативата по случая на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, чийто акцент днес е да изложи на посетителите готовността си да информира и осигурява експертна помощ при природни бедствия.

◊ ИСТОРИЯ

Началото е просто – на 23 март 1950 г. влиза в сила конвенцията, с която се основава Световната метеорологична организация. По време на развитието й през годините, обществото е било непрекъснато осведомявано за климатичните аномалии и катаклизми, на които сме свидетели особено през последните две десетилетия. Оценката за периода 1992-2001 г. показва, че 90 на сто от всички стихийни бедствия са от хидрометеорологичен произход. При това са загинали 622 000 души и са пострадали над два милиарда, опустошени са обработваеми земи и са се разпространили много болести. Сумарните загуби за този период се оценяват на 450 милиарда щатски долара (информация на Националния институт по метеорология и хидрология).

Далеч от тази неприятна статистика, горещо Ви препоръчвам да не губите слънчевото си настроение и да излезете днес навън, за да се порадвате на хубавото мартенско време. Честита пролет!

Автор:
Жасмина Гевезиева
Публикация:
23.03.2011 г. 09:21
Посетено:
1904
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/17/news/11955-23-mart-svetoven-den-na-meteorologiyata