Разни

Първо обучение за придобиване на III-та степен на професионална квалификация за читалищни библиотекари

Проектът стартира в Разград

Първо обучение за придобиване на III-та степен на професионална квалификация за читалищни библиотекари


◊ СЪБИТИЕТО

На 09.02.2011 г. в гр. Разград Асоциация „Съвременни читалища“ (АСЧ) в партньорство с Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) и Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ – Разград стартираха първото в страната обучение за придобиване на ІІІ степен на професионална квалификация по професията „Библиотекар“.

С влизането в сила на Закона за обществените библиотеки се въведе изискването за професионална квалификация на персонала, назначаван в общинските и читалищните библиотеки, като на вече работещите в обществените библиотеки, които нямат библиотечна квалификация, е даден гратисен период до 2016 г. да придобият такава.

Високо оценявайки ползата от квалифициран библиотекар в читалищната библиотека, който да реализира ефективното й функциониране и да има знанията и уменията да предоставя съвременни библиотечни услуги на хората от населеното място, Асоциация „Съвременни читалища“ и Българската библиотечно-информационна асоциация предприеха съвместни действия по осигуряването на обучение за придобиване на ІІІ степен на професионална квалификация по професията „Библиотекар“. В организационния модел на обучението е залегнал стремежът да бъде достъпно и удобно за обучаемите – да бъде доведено максимално близо до местоживеенето им, да се намалят отсъствията от работа, да се съкратят максимално пътуванията и разходите им.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Обучението в Разград стартира на 9 февруари 2011 г. и съгласно учебния график ще завърши през м. май 2012 г. с полагането на държавни изпити. Общият хорариум е 960 учебни часа, от които 416 по теория и 544 по практика.

Успешно завършилите пълния курс на обучение и положили държавните изпити по теория и практика лица ще получат Свидетелство за придобита III степен на професионална квалификация по професия „Библиотекар“, съгласно чл. 52, 52а и 53 на Наредба № 4 за документите за системата на народната просвета.

Учебните занятия се провеждат в Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ - Разград 3 дни в седмицата по 7 учебни часа. По време на провеждането на обучението АСЧ стриктно спазва изискванията на Закона за професионално образование и обучение и другите нормативни актове, уреждащи провеждането на професионални обучения и води изрядно цялата необходима документация.


◊ ОРГАНИЗАТОРИ

Асоциация "Съвременни читалища" е юридическо лице с нестопанска цел за упражняване на обществено полезна дейност и е регистрирана под №2 в Регистъра на читалищните сдружения и съюзи към Министерството на културата, както и в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за обществено полезна дейност към Министерство на правосъдието. Асоциацията работи за повишаване квалификацията на читалищните служители и превръщането на читалищата в достъпно място за обучение на местните общности. Към Асоциацията е създаден Център за професионално обучение, който притежава Лиценз № 200612327, издаден от Националната агенция за професионално образование и обучение, за провеждане на обучение по 22 професии, между които и професията „Библиотекар“.

Българската библиотечно-информационна асоциация e водещата организация в изграждането на система за повишаване на професионалната квалификация на библиотекарите в България и нейни експерти разработиха програмата, по която се провежда обучението.

Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ – Разград
е експертно–консултантски и методичен център за читалищните и другите видове библиотеки на територията на Област Разград и предоставя модерно оборудваните си обучителни зали.

Осигуряването на професионалното изпълнение на тази читалищна дейност ще донесе просперитет и ползи, както за Читалището, така и за хората от общността, ще промени живота и възможностите им за реализация чрез библиотеката.
Автор:
Георги Петров
Публикация:
14.02.2011 г. 17:12
Посетено:
2244
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/17/news/11677-parvo-obuchenie-za-pridobivane-na-iii-ta-stepen-na-profesionalna-kvalifikatsiya-za-chitalishtni-bibliotekari