Разни

На гости за един час в Националната библиотека

Представяне на документи от български исторически архив, дигитализирани и достъпни по интернет

◊ СЪБИТИЕТО

На гости за един час в Националната библиотека

На 29 ноември 2010 г., между 17:30 и 18:30 часа,
на втория етаж на Библиотеката

Представяне на документи от български исторически архив, дигитализирани и достъпни по интернет.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИДЕЯТА

Националната библиотека редовно и по различни поводи популяризира своите фондове. Тя има желанието да представи на своите читатели и широката общественост богатствата, които е призвана да съхрани за поколенията. Още с нейното основаване, преди 132 години, започва събирането на редки и ценни паметници на българската култура. Сега Библиотеката реализира и една нова идея. Ще представяме за по един час отделни ръкописи, книги, документи, снимки от историята и културата в България.

На 29 ноември 2010 г., между 17:30 и 18:30 часа, на втория етаж на Библиотеката всички желаещи ще могат да се запознаят с документи от български исторически архив, които са дигитализирани и достъпни по интернет.
 

В специална витрина ще бъде изложен един уникален паметник от епохата на Възраждането - Ескиджумайската църковна кондика. Тази ръкописна книга съдържа кратки записки за събития, случили се в град Търговище, наричано някога Ески Джумая, за времето между 1818-1882 г.

От 17:30 до 18:00 часа д-р Любомир Георгиев, научен сътрудник – архивист, ще запознае посетителите с Ескиджумайската кондика и с други дигитализирани документи от фондовете на Български исторически архив при Националната библиотека. Ще се демонстрира търсене в мрежата на дигитализирани документи и работата с тях. През останалото време до 18:30 часа публиката ще има възможност да получи отговори на свои въпроси, свързани с ръкописните колекции на Библиотеката.
 
Уверени сме, че с тази нова идея ще скъсим дистанцията между хората, културните ценности и институциите, призвани да пазят за поколенията общото културно наследство.

Автор:
Арманд Басмаджиян
Публикация:
29.11.2010 г. 10:58
Посетено:
1788
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/17/news/11260-na-gosti-za-edin-chas-v-natsionalnata-biblioteka