Музика

VI фестивал "Джаzz+ 2010"

Концерти на Торд Густавсен, Майк Стърн и Ник Берч

VI фестивал "Джаzz+ 2010"
Торд Густавсен квартет. Фотограф: Ханс Фредрик Асбьорнсен


◊ СЪБИТИЕТО

Шести фестивал "Джаzz+ 2010", 15-19 май

Преди да открие шестото издание на фестивала "Джаzz+ 2010" на 15 май в зала "България" квартетът на норвежкия пианист Торд Густавсен представи новия проект на музиканта "Restored, Returned", записан за лейбъла ECM в девет града в Норвегия през март, впоследствие в шестнадесет в Германия и продължи с Ню Йорк и Сан Франциско през април. Радикално искрен в изпълнението си, Торд Густавсен ще ни отведе в света на своята красива музика със своя нов квартет - Торе Брунборг – саксофон, Матс Ейлертсен - бас и Йарле Веспестад – ударни.

Първокласният квартет на легендарния китарист Майк Стърн, в който всеки един от музикантите е солист и звезда, ще се изяви в Германия, Франция, Швейцария, Италия, Австрия, Холандия, Чехия и Словакия, преди да стъпи на сцената на зала 1 на НДК на 17 май.


◊ ПОВЕЧЕ

Музикантите в групата на Стърн са световноизвестни и отдавна чакани на българска сцена имена. В проекта специален гост музикант е басистът и вокалист Ришар Бона, чиито пет самостоятелни албума разкриват пред нас музикант с характерен почерк и звучене. Саксофонистът Боб Малах е работил с имена като Стиви Уондър, Мадона, Майлс Дейвис и Хорас Силвър и динамичният му стил съчетава успешно фънки настроение с изтънчено хармонично предизвикателство, а барабанистът Дейв Уекл едва ли има нужда от представяне. Той е обявен за един от 25-те най-велики барабанисти за всички времена, има множество албуми и престижни награди, динамичният му и витален начин на свирене го отличава от всички останали и го превръща в любимец на публика и критика. Той е просто Дейв Уекл, и днес, като гледа назад във времето и разсъждава за нещата, които предстоят в бъдеще, застава зад идеята да служи за вдъхновение на младите хора и да пали искрата на музиката у тях: ”Моята цел е да вдъхновявам младите хора да се занимават с музика, независимо дали ще свирят на барабани или на друг инструмент. Покрай всички негативни неща в света, днес чувствам, че това е моят начин да допринеса за позитивно действие, което отвежда към духовно щастие – а музиката има значителен дял в това. Така че родители, ако детето ви има музикален талант, направете така, че да го развие!”

Шестото издание на фестивала „Джаzz +” ще бъде закрито с концерт на ексцентричния пианист Ник Берч и неговия дзен фънк квинтет „Ронин” в "София Лайв Клуб" на 19 май. Групата ще представи своя последен албум "Holon", записан за ECM – минималистичен подход с  впечатляваща комбинация между фънк и на пръв поглед  монотонен, но многопластов източен отглас. Тази програма музикантите от "Ронин" ще изсвирят и в Румъния, Германия, Швейцария и Холандия през месец май.

Автор:
Маргарита Борисова
Публикация:
14.05.2010 г. 23:55
Посетено:
728
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/9958-vi-festival-dzhazz-2010