Музика

Седмицата на ОФД – Варна от 10 май до 16 май

OФД - Варна на софийска и варненска сцена

Седмицата на ОФД – Варна от 10 май до 16 май


◊ СЪБИТИЕТО

През седмицата от 10 май до 16 май Оперно-филхармонично дружество Варна ще се изяви на софийска и варненска сцена. Варненските артисти имат честта да открият ХV Салон на изкуствата 2010 с оперите „Селска чест” и „Палячи” в голямата зала на Националния дворец на културата, София на 11 май от 19.00 ч.

Във Варна, след успешната премиера на мюзикъла „Mamma mia” на Детско-юношеската опера през април, на 12 май от 19.00 ч. предстои третата среща с публиката. В спектакъла на операта “Севилският бръснар” в морския град на 14 май от 19.00 ч. ще се представят само солисти на Варненската опера, доказали таланта и верността си към родната сцена.


◊ СПЕКТАКЛИТЕ

„Селска чест” и „Палячи”

Варненските творци не за пръв път гостуват в Салона на изкуствата в столицата, но за пръв път ще открият фестивала. Изборът на оперните заглавия в първата вечер не е случаен, тъй като с варненския спектакъл на “Селска чест” от Пиетро Маскани и “Палячи” от Руджиеро Леонкавало Салонът на изкуствата ще отбележи знаменателната 100-годишнина от първото оперно представление в България. Именно постановката на „Палячи” предизвиква възторга на столичната общественост и поставя началото на българското оперно изкуство.

100 години по-късно, на диригентския пулт, за да дирижира същото произведение, ще застане маестро Борислав Иванов, главен художествен ръководител на ОФД – Варна, Малина Хубчева му асистира като диригент на хора. Режисурата на Нина Найденова впечатлява с оригиналния си, адекватен на съвременните търсения, подход, с който в артистичен диалог влизат декорите на Иван Токаджиев, костюмите и куклите на Николина Костова-Богданова. Нейните сензационни 6-метрови Коломбина и Палячо извеждат посланието за трагедията и комедията в живота на малкия човек във въздействаща хипербола. За цялостното и органично въздействие на спектакъла допринасят интересните решения на хореографа Боряна Сечанова и ръководителя на балета Екатерина Чешмеджиева.

В солистичния състав на “Селска чест” се открояват известният български тенор и солист на Цюрихската опера Бойко Цветанов (Туриду), младият солист на Варненската опера Пламен Димитров (Алфио), солистът от Старозагорската опера Георги Динев (Арлекин), Татяна Николова (Лучия), Вяра Железова (Лола).

Специално за този спектакъл от Москва пристига прочутата солистка на Болшой театър Ирина Долженко, която ще изпълни ролята на Сантуца. Не по-малко интересни творци са ангажирани и за операта “Палячи”. В главната роля на Палячо (Канио) ще се превъплъти известният тенор Емил Иванов, който от началото на тази година е солист на Варненската опера. Негови партньори ще бъдат Марияна Панова (Неда), прекрасният български баритон Нико Исаков (Тонио), младият солист на ОФД – Варна Свилен Николов (Силвио) и Георги Динев (Арлекин).

"Mamma mia”

Жизнерадостната постановка, изградена по хитовия мюзикъл с великите песни на АББА: “Honey, Honey”, "Money, Money, Money", “Mamma mia”, "Dancing Queen", “SOS” и др., привлича зрители от различни възрасти. Таланта и енергията на младите участници в Детско-юношеската опера при Общински детски комплекс - Варна обединяват Ганчо Ганчев – диригент, Костадин Бандутов – режисьор, Константин Илиев – хореограф и Тодор Игнатов – художник. 

“Севилският бръснар”

В ролята на Розина ще се превъплъти артистичната Вяра Железова, а дългогодишният солист, басът Михаил Матеев, който отброява 35 творчески години на варненска сцена, ще видим и чуем като Доктор Бартоло. Тенорът Арсени Арсов, любимец на варненци, ще бъде граф Алмавива, Евгений Станимиров - Дон Базилио, Стоян Финджиков - Фиорело, Елеонора Христова - Берта и др. Централната роля на Фигаро е поверена на младия баритон Свилен Николов. Спектакълът, който ще се играе на италиански език с надписи на български, ще дирижира маестро Станислав Ушев, главен диригент на ОФД - Варна.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
08.05.2010 г. 16:05
Етикети:
Посетено:
1139
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/9892-sedmitsata-na-ofd-varna-ot-10-may-do-16-may