Музика

Оперно-филхармонично дружество Варна открива ХV Салон на изкуствата 2010

Със “Селска чест” и “Палячи” се отбелязват 100 години от първото оперно представление в България

Оперно-филхармонично дружество Варна открива ХV Салон на изкуствата 2010


◊ СЪБИТИЕТО

Оперно-филхармонично дружество Варна има честта да открие ХV Салон на изкуствата 2010 в Националния дворец на културата, София на 11 май. Престижният културен форум отправи поканата към ОФД – Варна преди няколко месеца.

ОФД - Варна не за пръв път гостува в Салона на изкуствата, но за пръв път му се поверява мисията да зададе високите творчески критерии на фестивала. Варненските артисти приемат жеста като отговорност и същевременно като признание за своето изкуство, още повече че изборът на оперните заглавия в първата вечер не е случаен. С варненския спектакъл на “Селска чест” от Пиетро Маскани и “Палячи” от Руджиеро Леонкавало Салонът на изкуствата ще отбележи знаменателната 100-годишнина от първото оперно представление в България. Именно постановката на „Палячи” предизвиква възторга на столичната общественост и поставя началото на българското оперно изкуство. В този контекст естествен е стремежът на екипа да защити естетическите си виждания като внесе в Салона на изкуствата духа на Варна – кандидат за културна столица на Европа през 2019 година. Знаците на това послание могат да бъдат разчетени както във финансовата подкрепа от Община Варна за фестивалната изява, така и в специалното присъствие на кмета на Варна, Кирил Йорданов, който ще гледа спектакъла, заедно с представители на варненската културна общественост.

Пресконференциите за откриването на ХV Салон на изкуствата 2010 са две - във Варна на 3 май от 13.00 ч. във фоайето на втория етаж на операта и в София на 4 май от 11.00 в рест. „Океания”, НДК. Във варненската пресконференция на 3 май от 13.00 ч. ще участват: Даниела Димова – директор на ОФД – Варна, Борислав Иванов – диригент, гл. худ. ръководител на ОФД – Варна, и Нина Найденова – режисьор.

 

◊ ПОСТАНОВКАТА

Селска чест

Опера от Пиетро Маскани

Палячи

Музика и либрето Руджиеро Леонкавало

. Диригент Борислав Иванов
. Режисьор Нина Найденова
. Художник на декора Иван Токаджиев
. Художник на костюми и кукли Николина Костова-Богданова

Хореография Боряна Сечанова
Диригент на хора Малина Хубчева

Художествен ръководител на балета Екатерина Чешмеджиева

Режисурата на Нина Найденова впечатлява с оригиналния си, адекватен на съвременните търсения, подход, с който в артистичен диалог влизат декорите на Иван Токаджиев, костюмите и куклите на Николина Костова-Богданова. Нейните сензационни 6-метрови Коломбина и Палячо извеждат посланието за трагедията и комедията в живота на малкия човек във въздействаща хипербола. В солистичния състав на “Селска чест” се открояват известният български тенор и солист на Цюрихската опера Бойко Цветанов (Туриду), младият солист на Варненската опера Пламен Димитров (Алфио), солистът от Старозагорската опера Георги Динев (Арлекин), Татяна Николова (Лучия), Вяра Железова (Лола). Специално за този спектакъл от Москва пристига прочутата солистка на Болшой театър Ирина Долженко, която ще изпълни ролята на Сантуца.

Не по-малко интересни творци са ангажирани и за операта “Палячи”. В главната роля на Палячо (Канио) ще се превъплъти известният тенор Емил Иванов, който от началото на тази година е солист на Варненската опера. Негови партньори ще бъдат Марияна Панова (Неда), прекрасният български баритон Нико Исаков (Тонио), младият солист на ОФД – Варна Свилен Николов (Силвио) и Георги Динев (Арлекин).

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
30.04.2010 г. 11:59
Посетено:
1305
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/9847-operno-filharmonichno-druzhestvo-varna-otkriva-hv-salon-na-izkustvata-2010