Музика

Шопеновите празници продължават на сцената на концертна зала в Пловдив

Оперно-филхармонично дружество Пловдив представя

Шопеновите празници продължават на сцената на концертна зала в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Шопеновите празници продължават през цялата 2010 година и са част от програмата на Оперно-филхармонично дружество Пловдив.

• На 30 април, от 19.00 часа в Концертната зала ще прозвучи великолепната творба на Фредерик Шопен Концерт за пиано и оркестър No. 1, оп. 11 в ми минор под диригентството на Лучано Ди Мартино.

Почитателите на Шопеновото творчество ще имат възможността да се докоснат и до изкуството на един от най-добрите интерпретатори на музиката на Шопен – полският пианист Роберт Марат. Във втората част на концерта ще бъде изпълнена Симфония №4, „Италианска”, оп. 90 от Феликс Менделсон Бартолди.

Диригентът Лучано Ди Мартино: „Шопен е смятан за един от най-гениалните пианисти в историята на музиката,  използвал като никой друг преди него изразните възможности на пианото. Музиката на Шопен е вдъхновена от полската музикална традиция и е дълбоко романтична и вълнуваща. Смятан е за ненадминат „поет на пианото”. В стила му се чувства влиянието на италианската оперна музика и по-специално на Росини. Шопен е близък приятел на Менделсон и двамата са големи почитатели на Йохан Себастиан Бах.”


◊ ЛЮБОПИТНО

През 1816 г. Шопен получава първите си професионални уроци по пиано от Войчех Живни, който му вдъхва любов към музиката на Йохан Себастиан Бах. Между 1823 и 1826 г. Шопен посещава Варшавския лицей, където е учител баща му. След това постъпва в Консерваторията, където завършва тригодишен курс на обучение – хармония и композиция при Йозеф Елснер, в чийто дневник четем: “Шопен, Фредерик, трета година студент, изключителен талант, музикален гений”. През тези години е и първото любовно увлечение на Шопен – студентката по пеене в Консерваторията Констанца Гладковска завладява сърцето на Шопен. Празни младежки пориви, разбира се, от които единственият резултат са песните за пиано и глас – те остават неиздадени до смъртта му.

През този период Шопен композира своите два клавирни концерта – № 1 в ми минор, оп. 11 и № 2 във фа минор, оп. 21. И двата са изпълнени премиерно във Варшава със солист автора. Интересното е, че това е един от случаите, когато опусните номера не съвпадат с историческата хронология, поне тази на създаването. Първият концерт всъщност е композиран втори (през 1830 г.), но е издаден първи, а вторият е композиран първи (през 1829–30 г.), но е издаден втори. Въпреки сравнително скромната си оркестрация, двата клавирни концерта на Шопен са сред най-популярните (и най-прекрасните!) творби в този жанр и това се дължи изключително на соловата партия. Тя е типично шопеновска и загатва за огромните възможности на гения, които по-късно ще се развият напълно в шедьоврите му за соло пиано. Шопен никога повече не се връща към жанра на клавирния концерт. Нещо повече – през тези ранни години той композира и всичките си произведения за пиано и оркестър – те са всичко на всичко още четири. Сред тях се открояват две творби върху полски народни мелодии и чудесните вариации върху дуета от операта на Моцарт „Дон Жуан” 'Lа ci darem la mano'. Именно за тази творба Шуман пише в една статия знаменитите си думи: „Шапки долу, господа, един гений!”.


◊ СОЛИСТЪТ

На 30 април соловата партия за пиано ще бъде изпълнена от известния полски пианист Роберт Марат, смятан от музикалните експерти за един от най-добрите интерпретатори на музиката на Шопен. През месец февруари тази година Роберт Марат гостува в България по покана на Полския културен институт по препоръка на Калуди Калудов, който високо цени полския виртуоз и с когото е осъществил многобройни солови концерти. В София и Пловдив Роберт Марат изправи на крака публиката със своето изпълнение на Шопеновите 12 етюда. Пианистът бе горещо аплодиран два дни по-късно и на канцонетния концерт на Калуди Калудов, представен от двамата големи артисти на Сцена Академия. Тогава полският виртуоз получи покана за следващо гостуване на сцената на Концертна зала в Пловдив (на 30 април) под диригентството на Лучано Ди Мартино, с оркестъра на ОФД Пловдив. Двамата музиканти избраха да предложат на пловдивската публика брилянтния Концерт за пиано и оркестър No. 1 оп. 11 в ми минор, а във втората част ще прозвучи още една ярка творба - на великия Феликс Менделсон - Симфония №4, „Италианска”, оп. 90

Роберт Марат – пианист и педагог, професор в Музикалната академия в Катовице. Следва камерна музика и специалностите клавесин и орган. От 1997 г. сътрудничи на Моцартеум в Залцбург. Като пианист и камерен изпълнител развива активна концертна дейност в Полша и чужбина. Участвал е в престижни музикални фестивали – Варшавска есен, Salzburger Festspiele. Направил е много записи за Полското радио и телевизия. За първи път прави записи на творби на Раул Кочалски и Александър Михаловски, които излизат в поредицата “Голямата полска Шопенова традиция”. Лауреат на клавирни конкурси (в т.ч. “Карол Шимановски” в Лодз) и много награди за камерна музика (в т.ч. наградата на Полското радио “Йежи Лефелд”).


◊ ДИРИГЕНТЪТ

Лучано Ди Мартино е чест гост-диригент на Класик ФМ М-Тел оркестър. През 2008 дебютира с операта „Травиата” в Хамбургската Щатсопер, където е поканен за постоянен гост-диригент.

Ди Мартино се дипломира в Хамбургския университет за музика и театър, със специалност "Оркестрово дирижиране". В Италия специализира под ръководството на прочути диригенти като Алън Франсис, Иля Мусин, Валери Гергиев и Миунг-Вун Чунг. Ди Мартино започва професионалната си кариера през 1996 с Хамбургския симфоничен оркестър с програма, посветена на шведските композитори Франц Бервалд, Ларс–Ерик Ларсон и Хуго Алфвен. Продължава като гост-диригент с Националната опера в Рига, Симфоничните оркестри на Солинген и на БНР, Софийски фестивален оркестър, Камерен ансамбъл „Софийски солисти”, филхармониите на Катовице, Мачерата и Баден-Баден.

От 2000 до 2004 г. е музикален директор на Държавната опера в Стара Загора. Следват ангажименти на международни фестивали за оперна музика, сред които Фестивалът в Кастелгранде, Белинцона (Швейцария), Фестивалът Musicorum Tempora във Вила Адриана (Италия), Коледният фестивал в Новосибирск (Русия), Worcester музикален фестивал (САЩ) и участие в Седмиците на културата в Залцбург (Австрия). Ди Мартино дирижира оперни спектакли в САЩ: Ню Йорк, Минеаполис и Вилмингтон.

Гостува често в зала Мегарон в Солун със симфонични концерти със Солунския държавен симфоничен оркестър и в Двореца на музиката и конгресите в Страсбург, с оперни продукции. Дирижирал  е множество симфонични концерти с Филхармонията на Новосибирск.

В България Лучано Ди Мартино е реализирал записи за телевизията - Гала концерти с изтъкнатите оперни певци: Гена Димитрова, Анна Томова-Синтова, Калуди Калудов, Симфонични концерти с Максим Венгеров, Пепе Ромеро, Уто Уги и Летисия Морено. Работи и с млади талантливи изпълнители, между които Георги Черкин, Светлин Русев, Луиджи Пьовано, Даг Йенсен и Антон Бараковски. Лучано Ди Мартино дирижира различни жанрове, включително и съвременна симфонична музика. Бил е диригент на премиерите на творби от композиторите Максимилиан Кройц и Фулвио Дели Пици.

Автор: Сийка Лапачка
28.04.2010 г. 23:23
Посетено: 1096
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/9840-shopenovite-praznitsi-prodalzhavat-na-stsenata-na-kontsertna-zala-v-plovdiv