Музика

Испанската мелодия през вековете. XV-XX век

Рецитал на Шемуел Бехар и Велислава Карагенова

Испанската мелодия през вековете. XV-XX век


◊ СЪБИТИЕТО

Институт "Сервантес", София има удоволствието да ви покани на рецитала

Испанската мелодия през вековете. XV-XX век

В изпълнение на
. Шемуел Бехар, баритон
. Велислава Карагенова, пиано


28 април 2010 г., в 18,00 ч.
ОЕБ „Шалом”, бул. „Ал. Стамболийски” 50

Програмата, която ще бъде представена на 28 април 2010 г., е много разнообразна по форма и уникална по съдържание, което определя и нейния амбициозен характер. От това сериозно предизвикателство произтича и отговорната задача, която са си поставили нейните изпълнители и интерпретатори Шемуел Бехар и Велислава Карагенова.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНЦЕРТА

В първата част са застъпени десет ренесансови произведения (XV, XVI и XVII в.) от Х. дел Енсина, Л. Милан, Е. де Валдерабано, М. де Фуенляна, Д. Писадор и Ал. Мудара. Клавирният им съпровод не бива да учудва никого, защото много от тези произведения са обработени от професионални испански композитори като: Грасиано Тараго (1892-1973), Мигел Керол (1912) и Гарсия Лорка (1898-1936) - останалите три песни от първата част (а някои от изпълняваните произведения са аранжирани и за камерен оркестър от различни инструменти – напр. от Л. Берио).

Втората част е съставена от популярни песни от М. де Фая, Ф. Обрадорс, Ф. Алварес, както и два примера от композитори от испаноговорещите страни: Мигел де Техада (Мексико) и Освалдо Перес (Чили).
 
Пъстротата на подбрания репертоар не е случайна, още по-малко хаотична! Тя е обоснована от естетическото и стилово многообразие, трайно залегнали в основата на испанския фолклор, както и от традицията да се предава музикалното наследство от век във век и от поколение на поколение.

Автор:
Меглена Мишева, Instituto Cervantes Sofia
Публикация:
26.04.2010 г. 17:25
Посетено:
1367
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/9803-ispanskata-melodiya-prez-vekovete-xv-xx-vek