Музика

Седмицата на ОФД – Варна от 26 април до 2 май

Балетна премиера на „Доктор Охболи”

Седмицата на ОФД – Варна от 26 април до 2 май


◊ СЪБИТИЕТО

В последната априлска седмица Оперно-филхармонично дружество Варна предлага балетна премиера и оперен спектакъл. С “Доктор Охболи” по музика на И. Морозов варненската балетна трупа представя на 26 април от 18.00 ч. поредната си премиера, насочена този път предимно към младите зрители, но и към всички почитатели на балетното изкуство. Хореография и постановка Константин Илиев. В спектакъла участват артист-балетисти от ОФД, ученици от НУИ “Добри Христов” и деца от Общински детски комплекс – Варна.

В спектакъла на операта “Севилският бръснар” на 28 април от 18.00 ч. ще гастролират Костадин Мечков в ролята на Доктор Бартоло и Антон Радев в ролята на Фигаро. Режисьор Кузман Попов, диригент Станислав Ушев. Спектакълът ще се играе на италиански език с надписи на български.


◊ БАЛЕТЪТ

С добрия чичо Доктор и с животинките от известната приказка на Корней Чуковски децата се забавляват и днес, учейки се на милосърдие и доброта. Нали и вие не сте забравили, че някога живял добрият Доктор Охболи, който толкова много обичал животните, че делял с тях дори и своя дом, а съседи му били Танечка и Ванечка. Докторът бил толкова прочут, че от всички краища на света при него се стичали болни животни. Веднъж пристигнало известие, че маймунките в Африка са много болни и добрият доктор, без да губи време, започнал да се приготвя за път, като не забравил да вземе бинтове, памук и лекарства. Танечка и Ванечка много искали да придружат приятеля си, но той им отказал, тъй като се страхувал, че няма да издържат дългото и трудно пътешествие. Децата обаче го надхитрили и се скрили в сандъците с бинтове и лекарства. Щом пристигнал в Африка, Доктор Охболи веднага се заел с лечението на малките маймунки. Внезапно пристигнал разбойникът Бармалей с бандата си, заплашил всички и се заел да рови за плячка в сандъците. Доктор Охболи се оказал в плен, заедно с нещастните животинки. С хитрост обаче злите разбойници били победени, докторът и животните - освободени и всички заедно весело затанцували. Доброто победило злото!


◊ ПОСТАНОВЧИКЪТ

Константин Илиев е роден на 21 март 1952 г. във Варна, учи в школата на Пенка Стойчева и при известните балетмайстори и педагози Галина и Стефан Йорданови, за пръв път излиза на сцената на 7 години, от 1968 г. е в състава на Варненската опера (днес Оперно-филхармонично дружество). Около 35 са централните партии в репертоара му, сред които балетите "Лешникотрошачката", "Лебедово езеро", "Дон Кихот", "Бахчисарайски фонтан", "Ромео и Жулиета", "Спартак", "Жизел", "Раймонда" и др. В последните години се изявява и като хореограф-постановчик. Поставя балетни спектакли у нас, в Германия и Италия, преподава в академията на Ренато Греко и съпругата му Мария Тереза дел Медико в Рим. През последните години работи в областта на мюзикъла, поставяйки отделни части по известни произведения като: „Лелята на Чарли”, „Един американски уикенд”, „Уестсайдска история”,” Хлапето”, „Мамма миа”; поставя също отделни номера или по-големи части от балетни спектакли като „Жестове” и „Триада”, създава и самостоятелни постановки: „Остави ме да съм”, „Alter ego”, “Инстинкти”, “Пепеляшка”, “Щраусиана”, “My way”, “Ана Каренина”, “Реквием” по музика на Моцарт. Интересна подробност от биографията на Константин Илиев е фактът, че на премиерата на първата постановка на “Доктор Охболи”, състояла се на 28 юни 1967 г. и реализирана от балетмайсторите Галина и Стефан Йорданови, той играе Кучето Авва - роля, която сега е възложил на сина си Спартак.

 
◊ ОПЕРАТА

По повод премиерата на „Севилският бръснар” през 2007 г. режисьорът Кузман Попов казва: “Искахме да се получи забавен, жив спектакъл, който да вълнува публиката с искрящо чувство за хумор. Затова се старахме максимално да изведем до крайност всички комични ситуации в операта, да ги направим четливи и ефектни. Новите костюми и съвременните елементи в декора също работят за новия прочит на операта.”

Младият бас Костадин Мечков, който бе сред студентите на проф. Павел Герджиков, успешно представили се през декември 2009 г. в своя дипломен спектакъл на варненска сцена, сега пристига тук като професионален солист, за да изпълни ролята на смешния старец Бартоло. В останалите роли – Арсений Арсов (граф Алмавива), Вяра Железова (Розина), Евгений Станимиров (Дон Базилио), Стоян Финджиков (Фиорело), Бойка Василева (Берта) и др.   
  
Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
24.04.2010 г. 18:55
Етикети:
Посетено:
950
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/9786-sedmitsata-na-ofd-varna-ot-26-april-do-2-may