Музика

Седмицата на ОФД – Варна от 19 април до 25 април

Премиерно изпълнение за България на Концерт за орган и оркестър, опус 137 от Й. Г. Райнбергер

Седмицата на ОФД – Варна от 19 април до 25 април


◊ СЪБИТИЕТО

Оперно-филхармонично дружество Варна ще представи през седмицата четири музикални събития в различни жанрове. След успешната премиера на мюзикъла „Мама миа”, изграден по хитовите песни на „АББА” “Honey, Honey”, "Money, Money, Money", “Mamma mia”, "Dancing Queen", “SOS” и др., артистите от Варненската детско-юношеска опера ще излязат отново на сцената на 19 април от 18.00 ч. Диригент-постановчик Ганчо Ганчев, режисьор-постановчик Костадин Бандутов, хореография Константин Илиев.

На 21 април от 18.00 ч., само ден преди да се навършат пет години от премиерата на оперетата “Българи от старо време” по едноименната повест на Любен Каравелов, музика на Асен Карастоянов и либрето на Коста Райнов и след повече от 50 представления, най-търсеният спектакъл на ОФД – Варна отново ще се срещне със своята публика. Заслугата за несекващия интерес към представлението е на режисьора Николай Априлов, диригента Станислав Ушев и несъмнено - на ярката актьорска игра на двамата комици Стефан Рядков и Руслан Мъйнов, както и на всички останали в творческия екип.

На 23 април от 19.00 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център ще звучи музика за орган, за пръв път с голям симфоничен оркестър. За да дирижира една впечатляваща програма от произведения на Моцарт, Райнбергер и Бетовен, за своята българска премиера, специално от Виена пристига младият и талантлив варненец Светослав Борисов, който има възходяща кариера в Австрия и Германия. Солист на виртуозния, премиерен за България Концерт за орган и оркестър, опус 137 от Й. Г. Райнбергер е органистът Вилимас Норкюнас, който е роден в Литва, но живее и работи в Австрия. Светослав Борисов и Вилимас Норкюнас ще очакват медиите на 20 април от 13.30 ч. във фоайето на втория етаж на операта.

В последния ден от седмицата, 25 април от 18.00 ч., в залата на Операта, по повод Международния ден на танца – 29 април, ще се състои традиционният за това време на годината балетен концерт с участието на ученици от паралелките с изучаване на класически балет в НУИ “Добри Христов”. Под наслов „Танцувално пъстроцветие” 56 млади балетисти от V до ХІІ клас, с преподаватели Любомир Кацаров, Екатерина Чешмеджиева, Биляна Георгиева, Гергана Георгиева, Златинка Иванова, Румяна Малчева и Елиана Кръстева, ще изпълнят вариации от класически балети и съвременни хореографии по музика на Адам, Минкус, Чайковски, Глазунов, Делиб, Офенбах, Й. Щраус, М. Джексън, АББА, Кр. Агилера и др. В програмата ще се включи и Николай Димитров от балетната трупа на ОФД – Варна, към която досега са се присъединили най-талантливите от десетте випуска балетни поколения на НУИ „Добри Христов”.

 

◊ ДИРИГЕНТЪТ

Светослав Борисов е роден във Варна (1978), от 5-годишен свири на пиано, от 12 на тромпет, завършва с отличие НУИ „Д. Христов” в класа на Иван Илиев (1998). Като тромпетист печели Специалната награда на журито на Националния конкурс за чешка и словашка музика във Варна (1995), Първа награда на Националния конкурс за изпълнители „Светослав Обретенов” (1996), Специалната награда на Национален конкурс за изпълнители „Млади музикални дарования” в София (1996). Следва една година в ДМА „Панчо Владигеров” в класа по тромпет на проф. Ангел Македонски, след което е приет в Университета за музика и театрално изкуство в Грац, Австрия, където се дипломира като бакалавър със специалност „Тромпет” при проф. Уве Кьолер (2003). Паралелно изучава „Оркестрово дирижиране” в същия университет в класа на проф. Мартин Зигхарт и хорово дирижиране при проф. Йоханес Принц, корепетиция и оперно дирижиране при проф. Волфганг Бозич. През 2008 г. завършва с отличие бакалавърска степен по изкуствата със специалност „Оркестрово дирижиране” и продължава магистратура при проф. Мартин Зигхарт. По време на следването си получава покани за участие в диригентски курсове, водени от световно признати имена като Курт Мазур, Ралф Вайкерт, Бернард Хайтинк, Хесус Лопес Кобус и др. Още като ученик се изявява като солист в концерти на Варненската филхармония, а впоследствие и на Академичния оркестър в София. Като оркестрант-тромпетист участва в множество концерти на Симфоничния оркестър в Грац.

Светослав Борисов работи като главен художествен ръководител на Симфоничен духов оркестър Грац, Австрия (2003-2008); художествен ръководител на смесен хор „Hugo fon Monfort” Грац (2005-2007); диригент на ежегодните абонаментни концерти на Университета за музика и театрално изкуство в Грац (2003-2010); печели конкурса за главен художествен ръководител на Симфоничния оркестър при Технически университет Виена, където получава договор за периода 2007-2011; основава „Ensemble con fuoco”, Грац, Австрия (2007), на който става главен художествен ръководител; асистент-диригент в Оперен театър град Клагенфурт, Австрия за постановките на „Ariadne auf Naxos” от Рихард Щраус и оратория „Годишните времена” от Йозеф Хайдн (2007-2008); от 2009 г. е постоянен диригент на Камерен оркестър Шьонбрун във Виена; диригент на концертни турнета в Люксембург (2007), Китай (2009/2010); работи с „Lausanne Chamber Orchestra”, „Collegium Musicum Luzern”, „Beethoven Orchester Bonn”, „Brandenburger Symphoniker”, „Savaria Symphonieorchester”, „Symphonieorchester Györ”, „Nordböhmische Philharmonie Teplice (2003-2010).


◊ ОРГАНИСТЪТ

Роденият във Вилнюс Вилимас Норкюнас (1981) вече е познато име в Европа с участието си в многобройни концерти като органист, диригент и изпълнител на чембало. Изучава диригентско майсторство и орган в Музикалната академия във Вилнюс, Литва (от 1999); продължава образованието си в Университета по музика и драматични изкуства Моцартеум в Залцбург, Австрия по специалностите „Църковна музика” и „Орган” при Х. Мецгер (от 2002); изявява се в столицата на Литва като органист в различни големи църкви; работи като ръководител на хора и органист в Манастирската църква на Мисията „Сърцето на Исус” в Залцбург (2002-2007); следва „Хорово дирижиране” при Й. Принц, „Църковна музика” в класа по орган на У. Валтер и „Старинна музика” в класа по чембало на Е. Полерус в Университета по изкуствата в Грац (от 2008). Вилимас Норкюнас печели Първа награда в Конкурса за орган на името на Йонас Жукас във Вилнюс (2006), участва в майсторските курсове на М. Зандер (2006), Л. Ломан (2007) и П. Ван Дийк (2008); предприема мащабно лятно турне и свири с Младежкия оркестър „Густав Малер” в най-известните зали на Европа (2009).

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
19.04.2010 г. 10:59
Етикети:
Посетено:
1083
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/9735-sedmitsata-na-ofd-varna-ot-19-april-do-25-april