Музика

Концерт на Нов симфоничен оркестър със солист Филип Иванов

Дебют на Филип Иванов с голям оркестър в България

Концерт на Нов симфоничен оркестър със солист Филип Иванов


◊ СЪБИТИЕТО

Концерт на Нов симфоничен оркестър

Солист Филип Иванов - пиано


17 април, събота, от 19.30 часа в зала „България”


След успешното си представяне пред българска публика с камерен ансамбъл „Софийски солисти” преди 2 седмици, младото българско дарование – пианистът Филип Иванов, ще изпълни Концерт №1 на Ф. Лист с  Нов симфоничен оркестър на 17 април, събота, от 19.30 часа в зала „България”.

Поканата за дебюта на младия талант с голям оркестър пред българска публика идва от музикалния директор на НСО – маестро Росен Миланов.
 
След многобройните си ангажименти в САЩ и 40-дневно  успешно турне в Япония и Китай, Росен Миланов отново застава на диригентския пулт пред Нов симфоничен оркестър с изключително интересна и оригинална програма. Освен  концерта за пиано и оркестър на Лист, софийската публика ще има възможност да чуе Камерна  симфония №1 (за 15 солиращи инструмента) от Шьонберг и Симфониета от Л. Яначек.


◊ СОЛИСТЪТ

Филип Иванов е роден на 20 септември 1988 г. в Антверпен, Белгия в семейство на български музиканти. На петгодишна възраст започва да свири на пиано, а деветгодишен прави своя дебют с оркестър с Концерт за пиано и оркестър на Моцарт, след спечелването на първа награда на националния конкурс за пианисти „Андре Модест Гретри”, Лиеж.

Едва 12-годишен Филип е приет в Кралската консерватория, Брюксел в класа на проф. Даниел Блументал. През 2002 г. той печели конкурса на Белгийската радио-телевизионна компания "Тенуто”, което го определя като белгийския представител на „2004 EBU Eurovision Young Musicians” в Люцерн, Швейцария.

Филип участва на много фестивали в цяла Европа, сред които „Dimanche au Mont des Artes” в дворец на изкуствата в Брюксел; „MIDEM 2004” в Кан; 9-ти фестивал „Castel Santa Florentina - 2006” в Барселона; “Haverford Festival” в САЩ; “Orford Festival” в Монреал.

Филип е бил солист на оркестъра на Фламандското национално радио през 2002 г. с Първи концерт за пиано и оркестър на Прокофиев, Фламандската национална филхармония през 2007 г. с Лист - Първи концерт за пиано и оркестър.

Г-н Иванов е участвал в майсторски класове по пиано на Анатол Угорски, Франсоа-Рене Душабл, Менахем Преслер, Даниел Полак и Золтан Кочиш. През октомври 2004 г. Филип е приет в Академия за пиано „Имола”, където учи при Борис Петрушански, Луис Лорие и Мишел Далберто.

Автор: Нов симфоничен оркестър
13.04.2010 г. 22:42
Посетено: 2108
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/9705-kontsert-na-nov-simfonichen-orkestar-sas-solist-filip-ivanov