Музика

Седмицата на ОФД – Варна от 12 април до 18 април

Творчески юбилеи на тенора Евгени Леков и сопраното София Иванова

Седмицата на ОФД – Варна от 12 април до 18 април


◊ СЪБИТИЕТО

С два творчески юбилея Оперно-филхармонично дружество Варна ще поднесе признанието си към солистите Евгени Леков и София Иванова. 55-годишната творческа дейност на доайена, дългогодишния солист на Варненската опера - тенора Евгени Леков, ще бъде отбелязана на 12 април от 18.00 ч. с оперетата “Царицата на чардаша” от Имре Калман, диригент Иван Кръстев.

След спектакъла на комичната опера "Любовен еликсир" от Доницети на 14 април с диригент Пламен Първанов идва ред и на празника на именитото сопрано София Иванова. На 16 април от 18.00 ч., с ролята на Мими от операта „Бохеми” на Пучини, София Иванова ще отбележи 35 години от началото на успешния си творчески път, диригент Борислав Иванов.

 

◊ СОЛИСТИТЕ

Евгени Леков, роден през 1932 г., учи пеене при проф. Мара Цибулка и Ана Кирова, по време на военната си служба става солист на Ансамбъла при Дома на офицера в Сливен. След първата си оперетна роля – Петър от “Наталка Полтавка”, която изпълнява на сливенска сцена през далечната 1955 г., Евгени Леков последователно работи в Естрадния театър в Лом, Драматично–музикалния театър в Пазарджик, Сливенската работническа опера, Ансамбъла на БНА, а във Варненската народна опера постъпва на 2 октомври 1969 г. Оттогава записва в репертоара си 50 централни партии, между които девет в опери на Парашкев Хаджиев. Самият Парашкев Хаджиев го оценява като най-добрия теноров солист на своите произведения. Евгени Леков гостува във всички оперни, оперетни и музикални театри в България, Германия, Италия, Палма де Майорка и Мадрид - Испания, участва в концерти в Русия, Германия, Куба, Чехия, Югославия и др. Днес признатият тенор се радва на завидно здраве и самочувствие и е пример за подражание с високоотговорното си отношение към всяка роля, със съхранения си глас и ведрия си характер. Такъв ще го видим и в ролята на княз Леополд Вайлерсхайм на 12 април, когато в „Царицата на чардаша” ще му партнират Вяра Железова (Силва), Стефан Петков (Едвин), Филипа Руженова (Щаси), Александър Мутафчийски (Бони), Татяна Николова (Цецилия) и др.

София Иванова е родена във Варна, завършва с отличие Музикалното училище и ДМА в класа на проф. Христо Бръмбаров, посещава курса  “Ваканция музикале” във Венеция, специализира при световноизвестния тенор Марио дел Монако в Италия, който собственоръчно написва върху клавира й на „Травиата”, че с Виолета ще триумфира в цял свят. С тази своя коронна роля певицата има над 150 изпълнения в България и в почти всички големи оперни театри на Европа – Русия, Белгия, Испания, Германия Австрия, Дания, Швеция, Южна Корея. В репертоара й присъстват и класическите оперни образи за сопрано: Татяна от “Евгений Онегин” на Чайковски, Мими от “Бохеми” на Пучини, Албена от едноименната опера на П. Хаджиев, Неда от “Палячи” на Леонкавало, Дездемона от “Отело” на Верди, Тоска от едноименната опера на Пучини, Елизабет от “Дон Карлос” и Елвира от “Ернани” на Верди, Мадам Бътерфлай от едноименната опера на Пучини, Дона Анна (Дона Елвира) от “Дон Жуан” на Моцарт и др. София Иванова се изявява като солистка на Пловдивската опера, гостува в „Дойче Опер”, заедно със съпруга си – известния български диригент Борислав Иванов и Симфоничния оркестър на Берлин изнася над 100 концерта, от които 30 – в изпълнение на Девета симфония от Бетовен, гастролира постоянно в Палма де Майорка. За честването на 35-годишния си творчески юбилей София Иванова ще събере приятелите си - в залата и на сцената, където ще пее заедно с Мартин Илиев (Рудолф), Свилен Николов (Марсел), Даниела Димова (Мюзета), Евгений Станимиров (Колин), Пламен Димитров (Шонар), Михаил Матеев (Алсиндор), Росен Рангелов (Бенуа).

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
11.04.2010 г. 13:46
Етикети:
Посетено:
1200
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/9685-sedmitsata-na-ofd-varna-ot-12-april-do-18-april