Музика

Ари Роланд и Венци Благоев – посланици в Месеца на джаза

Концерти в в Благоевград, София и Стара Загора

Ари Роланд и Венци Благоев – посланици в Месеца на джаза


◊ СЪБИТИЕТО

Знаменитият нюйоркски басист Ари Роланд със своя квартет и известният ни тромпетист, благоевградчанинът Венцислав Благоев са посланиците в Месеца на джаза – една инициатива на Американското посолство в България.

Формацията ще изнесе три концерта в началото на април в Благоевград, София и Стара Загора.

Концертите са както следва:

• 6 април (вторник), 18.30 часа
Зала “Яворов”
Благоевград

• 7 април (сряда), 20.00 часа
София Лайв Клуб
София

• 8 април (четвъртък), 19.30 часа
Майсторски клас - 17.00 часа
Библиотека “Захарий Княжески”
Стара Загора


Jazz Appreciation Month стартира през 2001 г. в САЩ и има за цел да насочи общественото внимание към великите образци на джаза, към неговите исторически и живи съкровища. Идеята е да се насърчават музиканти, концертни зали, училища, колежи, музеи, библиотеки и обществени медии да предлагат специални програми за джаз всеки април. Тазгодишното издание е в чест на Дейв Брубек.


◊ МУЗИКАНТИТЕ
 
Ари Роланд пристига у нас с квартета си, в който участват още Саша Пери – пиано, Заид Насер – саксофон, и Кейт Бала – ударни. Заедно с Венци Благоев формацията ще изнесе три концерта в началото на април в Благоевград, София и Стара Загора. “Джазът е добър език за послания – обобщават от Американското посолство, - вярваме, че желанието ни за културен обмен ще достигне до все по-нарастващата джаз аудитория в България.” Усилията им са споделени и от общините Благоевград и Стара Загора, които вземат присърце инициативата.

Брилянтен солист! Това е единодушното определение за Ари Роланд на музикалната критика в родината му. Надмогнал традиционния за джаза начин на свирене на контрабас с пръсти, в последните 15 години Ари използва изключително лък и така още по-завладяващо комуникира с другите инструменти. “Обичам звука на лъка, открих че с него свиря много по-бързо, а солата ми са още по-експресивни. С лъка мога да придам и друго измерение на мелодията” – обяснява Ари. Малцина са джаз музикантите, които свирят по подобен начин. Сравняват го с Чарли Паркър и Пол Чеймбърс.

Професионалната му кариера започва още на 16 години, а възможността да работи с гиганти като Лу Доналдсън, Бари Харис, Бети Картър, Уинтън Марсалис, Джо Ловано  и др. му помага да осъзнае, че “има един милион начина за свирене на джаз, но важното е всеки път да свириш така, сякаш за последно докосваш инструмент”.

През изминалите две години Ари Роланд изнася концерти в над 20 държави от Източна Европа, Близкия Изток, Южна и Централна Азия като “джаз посланик” по линия на американското правителство. Българският му колега Венцислав Благоев вече е бил в ролята на специален участник в тази мисия и домакин на някои от най-ярките американски джаз музиканти – петкратния носител на “Грами” Ранди Брекър, впечатляващата джаз дива Джанис Харингтън и други.

Венци Благоев е емблематично име не само заради безспорния си талант. Все по-плодотворни са усилията му най-вече за популяризиране на джаза в България. Концертът му с Ари Роланд Квартет в Стара Загора е десетият от поредицата “Лайв Зара Джаз” – един от мащабните проекти на Благоев, в които той кани и свири с джазмени от световна величина. Изявата им пред благоевградската публика пък е част от работата на тромпетиста по присъединяване на града към джаз средищата на България. “Благоевград е прекрасно място за джаз – аргументира се той. – Тук има два големи университета, чиито студенти са отворени към тази музика и изпитват необходимост от съприкосновение с нея. Освен тях в града има и много хора, които с удоволствие посещават джаз концертите, колкото и малко да са те сега”. Потвърждение на думите му бе препълнената зала за коледния концерт на Биг Бенд Благоевград, в който Венци и Джанис Харингтън бяха специални гости.

Венци Благоев и Ари Роланд Квартет със сигурност ще предложат на меломаните уникалната възможност да се насладят на стопроцентов джаз.


Автор:
Фани Филипова
Публикация:
02.04.2010 г. 16:27
Етикети:
Посетено:
1388
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/9640-ari-roland-i-ventsi-blagoev-poslanitsi-v-mesetsa-na-dzhaza