Музика

Кулминация на XI Великденски музикален фестивал – Варна 2010 през Страстната седмица

Две премиерни изпълнения за България в заключителния Шуманов концерт

Кулминация на XI Великденски музикален фестивал – Варна 2010 през Страстната седмица


◊ СЪБИТИЕТО

В Страстната седмица преди Възкресение Христово ОФД – Варна предлага две музикални събития, с които XI Великденски музикален фестивал ще отбележи своята кулминация.

На 29 март от 18.00 ч. ще бъде представена последната, най-успешна „Тоска” от четирите постановки във Варна на известната опера (1948, 1960, 1971, 1993). Джакомо Пучини я изгражда в стилистиката на веризма (1900), като усложнява и обогатява музикалния език, развива кантиленното начало и лайтмотивната система, подчертава вътрешното напрежение с непрекъснати смени на темпоритъма.


◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА

За диригент на Великденския спектакъл на „Тоска” е поканен Иван Филев, който е дирижирал „Тоска” с Лучано Павароти в Метрополитен опера. Маестро Филев с нескрито удоволствие се завръща отново на варненска сцена след 20-годишно отсъствие.

На Линка Стоянова в ролята на Тоска ще партнират Емил Иванов и Венцеслав Анастасов – гост. Младият български баритон Венцеслав Анастасов, който работи с едни от най-големите имена в света на операта като Лорин Маазел, Зубин Мета, Пласидо Доминго и други, идва във Варна веднага след последното си успешно участие в нашумялата постановка „Дон Кихот” на Софийската опера.


◊ ОЩЕ

XI Великденски музикален фестивал ще завърши с изключителен концерт, посветен на 200-годишнината от рождението на Роберт Шуман (1810–1856).

На 1 април от 19 часа в зала 1 на Фестивален и конгресен център ще прозвучат Увертюра „Манфред” и две премиерни изпълнения за България на произведения от Шуман. Солист на непознатия досега у нас Концерт за пиано в ре минор ще бъде Тодор Петров - концертиращ артист, професор в Академията за изкуства в Рим и Музикалната академия в град Сус, Тунис. „В непрекъснатите си издирвания на непозната, неизпълнявана или малко изпълнявана музика попаднах на въпросния нотен текст от Роберт Шуман, чието име е достатъчно да обясни както моя изследователски интерес, така и удоволствието да изпълня за пръв път неговото произведение в България, по време на XI Великденски музикален фестивал във Варна”, изтъква Тодор Петров.

Не по-малко вълнуващо обещава да бъде - в навечерието на Разпети петък, премиерното изпълнение за България на внушителния Шуманов Реквием за солисти, хор и оркестър в ре бемол мажор, опус 148, диригент Станислав Ушев, диригент на хора Малина Хубчева. Солисти: Даниела Димова, Елена Чавдарова-Иса, Арсений Арсов и Евгений Станимиров.


• На 30 март от 12.30 ч. във фоайето на втория етаж на операта медиите са поканени на последната пресконференция за XI Великденски музикален фестивал. Участват: Даниела Димова – директор на ОФД – Варна, която е и един от солистите на заключителния фестивален концерт; Станислав Ушев – главен диригент на ОФД – Варна; Тодор Петров – пиано, солист на заключителния фестивален концерт, и Калоян Илиев–Кокимото, автор на Великденската картичка на ОФД – Варна, участник в изложбата с постерите на XI Великденски музикален фестивал „Великденски музикални визии”.


• Предвиденият за 31 март от 18.00 ч. мюзикъл на Варненската детска опера “Mamma mia” по хитови песни на АББА, отпада по технически причини. Продадените билети ще важат без заверка за същия спектакъл на 11 април.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
29.03.2010 г. 11:44
Посетено:
1323
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/9609-kulminatsiya-na-xi-velikdenski-muzikalen-festival-varna-2010-prez-strastnata-sedmitsa