Музика

Квартет Орши Козма с концерт в Sofia Live Club на 20 април

Най-успешната унгарска джаз четворка с концерт в София

Квартет Орши Козма с концерт в Sofia Live Club на 20 април


◊ СЪБИТИЕТО

Квартет Орши Козма с концерт в Sofia Live Club

20 април 2010, 21 часа 



Помните ли филма "Еспресо" на Тамаш Шаш"? Там събитията се разиграваха в едно кафене и бяха заснети от една камера.

А помните ли музиката от филма? Е, тя беше на унгарската формация Jazz+Az.
 
Дотук с историята. Тази музикална четворка се разпадна, но най-добрата певица в нея, Орши Козма, направи собствена солокариера, а на 20 април ще имате възможност да я видите и чуете на живо в София Лайв Клуб с нейния нов квартет.


КВАРТЕТ ОРШИ КОЗМА

Квартет Орши Козма е най-успешната джаз четворка в Унгария. Вокалистката Орши Козма започва певческата си кариера в Cotton Club Singers и Jazz+Az.

Наред с участията си в театъра, тя гостува и в албумите на Габор Прессер и 9:30 Collective. От две години се изявява като солоизпълнител и изнася концерти с квартета си, който ще имаме възможността да чуем на 20.04.2010 г. на сцената на най-добрия джаз клуб на Балканите – SOFIA LIVE CLUB.

Другите членове на квартета, които ще се качат на столичната сцена, са Габор Чеке – пиано, Виктор Харш – контрабас, Андраш Мохаи – ударни инструменти.

Габор Чеке е постоянен пианист в джазовите концерти на Унгарското радио. Виктор Харш е един от най-ангажираните унгарски контрабасисти, има собствен оркестър и е работил с много чуждестранни и унгарски звезди: Ал Жиро, Ал ди Меола, Хобо. Андраш Мохаи е един от най-прочутите унгарски музиканти-перкусионисти, свирил е с имена като Бела Сакчи Лакатош, Калман Ола и Тони Лакатош.


Голямата изненада на 2009 година беше новият самостоятелен джаз албум на Квартет Орши Козма „HIDE AND SEEK”, съдържащ 10 ексклузивни песни. Певицата, започнала своята самостоятелна кариера през 2007 година, отново се ориентира към джаза, сега вече и със собствен квартет. Ето какво споделя Орши: „Интересно, че след като миналата година започнах солова кариера и направих втория си поп-албум, хората все още ме свързваха с джаза, а и започнах да получавам все повече покани за джазови концерти. Така почти от самосебе си се сформира Квартет Орши Козма. Моят издател ми даде възможност да направя първия си самостоятелен джазов албум. За мен това беше голямо предизвикателство, носталгия и щастие.”

Гръбнакът в албума са парчетата на Габор Чеке и Виктор Харш, но тук макар и под друга форма звучи и песента „Две възможности” от албума й от 2007 г. „Истинската роля” (Az igazi szerep). В албума звучат и два различни дуета: коледна песен с народната певица Аги Салоки и една с Вероника Харча. Албумът „HIDE AND SEEK“ е истинска музикална игра на криеница, който почитателите на джаза задължително ще пожелаят да притежават. Репертоарът им се допълва с нови песни и с любими и рядко слушани евъргрийни.

Всичко това ще можем да чуем само и единствено в SOFIA LIVE CLUB!

Най-добрата сцена, „приютила” неповторими таланти, отново отправя предизвикателство към своите почитатели и ги очаква на 20.04.2010 от 21.00 часа!

Вход с билети: предварителна продажба 10 лева и на място в деня на концерта - 12 лева.
Автор:
Нели Димова, Унгарски културен институт
Публикация:
21.03.2010 г. 16:18
Посетено:
1497
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/9567-kvartet-orshi-kozma-s-kontsert-v-sofia-live-club-na-20-april