Музика

Цигуларят Ангел Станков дирижира Варненската филхармония

Солист в Бетовеновия концерт е Божидар Ноев

Цигуларят Ангел Станков дирижира Варненската филхармония



◊ СЪБИТИЕТО

В симфоничния концерт на Варненската филхармония на 26 март от 19.00 ч. участват големите имена от българската и международна музикална сцена Ангел Станков и Божидар Ноев. Цигуларят Ангел Станков ще видим в другата му роля – на диригент, солист Божидар Ноев – пиано.

За концерта, изграден изцяло от произведения на Бетовен, са подбрани: Увертюра "Егмонт", Концерт за пиано №5 и Симфония №3 "Ероика".


◊ ДИРИГЕНТЪТ

С разностранната си работа като цигулар-солист, камерен изпълнител, дългогодишен концертмайстор на Софийската филхармония, преподавател, член на жури и диригент, Ангел Станков активно присъства в концертния живот у нас и в чужбина. Гостува в повечето европейски страни, САЩ, Япония, Тайван, Република Корея, Сингапур и Куба. Дирижира наши камерни и симфонични оркестри (Софийската и Русенската филхармонии, Оркестъра на Националното радио, Академичния симфоничен оркестър), както и чужди състави (Националната филхармония на Украйна, Македонската филхармония, Филхармонията на Ниш, Солунския симфоничен оркестър, Истанбулския камерен оркестър). Дирижира цикъла "Симфониите на Бетовен", по повод 230-годишнината на композитора и 50 години от създаването на Европейския съюз, със съдействието на Европейската комисия у нас (сезон 1999/2000). Участва също в цикъла "Носители на първи награди на международни конкурси от Балканските страни". Ангел Станков осъществява световните премиери на творби от български композитори.


◊ ПИАНИСТЪТ

Божидар Ноев е един от тези музиканти, които създадоха международна известност на българската клавирна изпълнителска школа. Завършва Музикалната академия в София в класа на професор М. Балсамова. Специализира в Академия Санта Чечилия в Рим в класа на големия пианист К. Цеки. Работи с Н. Магалов, Г. Агости, М. Талиаферо и Р. Серкин. След победите на международните конкурси Ф. Бузони (1965), А. Казагранде (1969), В. да Мота (1968), Ет. Поцоли (1971), Петроф и други, се открива пътят му към международните подиуми и фестивалите в Неапол, Тайпе, Виена, Гуадалахара, Залцбург и др. Критиката и публиката в САЩ, Русия, Китай, Япония, Тайван, Латинска Америка и Канада са единодушни в оценките си за магията на завладяващото пианистично изкуство на Божидар Ноев. Дългогодишния си сценичен опит Божидар Ноев предава на младите музиканти като педагог - в класа по пиано, който води в Консерваторията в Инсбрук (Австрия) и в многобройните майсторски курсове в Австрия, Италия, Тайван, САЩ и България. За тази негова дейност, с Декрет на Президента на Австрия, му е присъдена титлата „професор”.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
19.03.2010 г. 14:09
Посетено:
2274
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/9556-tsigularyat-angel-stankov-dirizhira-varnenskata-filharmoniya