Музика

Калуди Калудов в ролята на Каварадоси за първи път на сцената на Концертна зала, Пловдив

Операта "Тоска" от Пучини в Пловдив

Калуди Калудов в ролята на Каварадоси за първи път на сцената на Концертна зала, Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

На 18 март, от 19.00 часа почитателите на оперното изкуство ще могат да видят спектакъла на операта „Тоска” от Пучини на сцената на Концертна зала, Пловдив. Режисьор на постановката е Иванка Далийска, художник на декорите и костюмите Мария Трендафилова.

Калуди Калудов ще се превъплъти в една от най-ярките си роли – на художника Каварадоси. Тенорът стотици пъти е изпълнявал тази роля по най-големите световни сцени, а публиката го е връщала многократно на бис след арията на Каварадоси „E lucevan' le stelle...” в трето действие. Незабравимо ще остане неговото юбилейно честване на сцената на Софийската опера, когато три пъти изпълнява тази ария под нестихващите аплодисменти на софийската публика. Най-хубавите спомени на певеца са свързани и със спектаклите на операта „Тоска”, в които пее с българската оперна дива Анна Томова-Синтова (в Щатсопер „Унтер ден Линден”), с Нели Миричою, Алесандра Марк и др.


◊ ОЩЕ

На 18 март в ролята на Тоска ще дебютира Анна Дитри, а в ролята на Скарпия ще пее любимецът на публиката баритонът Нико Исаков. Ученикът на големия български бас Никола Гюзелев, Орлин Невенкин ще видим за първи път в ролята на Анджелоти. На диригентския пулт ще застане италианският диригент Лучано Ди Мартино, който през последните години е постоянен гост-диригент на Хамбургската Щатсопера. Лучано Ди Мартино има пристрастно отношение към музиката на Пучини. Диригентът обича и работата си с младите изпълнители и търпеливо успява да ги въведе в сложната музикална партитура. И все пак споделя, че когато Калуди Калудов е на сцената, всичко се променя – певецът създава творчески комфорт и превръща спектакъла в истинско духовно преживяване.

• На 19 март, от 19.00 часа предстои още един спектакъл на операта „Тоска” с участието на великолепното сопрано Линка Стоянова – в ролята на Тоска, Ивайло Михайлов ще дебютира в ролята на Каварадоси, Ростислав Пеев – за първи път в ролята на Скарпия и Делян Славов – Анджелоти. Диригент Лучано Ди Мартино.

Автор:
Сийка Лапачка, РА "Арис"
Публикация:
17.03.2010 г. 21:40
Посетено:
1793
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/9546-kaludi-kaludov-v-rolyata-na-kavaradosi-za-parvi-pat-na-stsenata-na-kontsertna-zala-plovdiv