Музика

Концерт на Алборан Трио в Sofia Live Club

Средиземноморска посока в музиката

Концерт на Алборан Трио в Sofia Live Club


◊ СЪБИТИЕТО

Джаzz+ представя

Алборан Трио

20.03.2010 София, Sofia Live Club - 20:30 ч.


Алборан Трио събират в себе си светлината на средиземноморската музика и преди две години разкриха красотата й пред българска публика в зала "България". Сега ще гостуват отново в София на 20 март в "
Sofia Live Club", където ще представят премиерно новите си все още неиздадени композиции. 


◊ АЛБОРАН ТРИО

"След един наш концерт в Лондон някой ми каза, че съм бил новият Кийт Джарет, което е доста смущаващо, смее се Паоло Палиага, основната фигура в италианското пиано джаз трио "Алборан". Аз не съм никакъв Джарет и нямам за цел ревностно да му подражавам. Аз съм си аз и за да съм независим и да предпазя музиката си от натиска на пазара, работя като учител, за да се издържам." Да, Паоло Палиага, който е завършил политология и има докторска степен по социология, е много точен в изказването си - нему не е нужно да гони нечий стил, пък бил той и на Кийт Джарет. Защото той и неговото трио "Алборан" имат свой.

Алборан се нарича входът към Средиземно море, водната връзка между Африка и Европа. Това място събира в себе с и различните традиции, обичаи и звуци, за да ги превърне в едно. Това е място, което винаги е привличало и ще привлича с богатството на музикалните си приказки.

Алборан е името, което избират тримата италиански артисти - Паоло Палиага - пиано, Дино Контенти - контрабас, и Джиджи Биолкати - ударни (заменен от Матиа Барбиери), за да обозначат средиземноморската посока на своите музикални търсения. Това са трима музиканти, които имат оригинален и непреднамерен подход към импровизираната музика. Те предлагат изцяло свои композиции, дело на пианиста Паоло Палиага и аранжирани с активното участие на останалите двама.

Музиката им е слънчева и приветлива и когато човек я слуша, в главата му изникват неусетно различни образи - на красиви портокалови горички, на ухайни зокуми и извити сокаци. С подчертан акцент върху акустичното звучене, музикантите работят върху красивите мелодични линии, взаимното проникване между стиловете и различните културни традиции.

Автор:
Маргарита Борисова
Публикация:
15.03.2010 г. 18:32
Посетено:
1089
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/9530-kontsert-na-alboran-trio-v-sofia-live-club