Музика

Седмицата на ОФД – Варна от 8 до 14 март

Марио Хосен свири на XI Великденски музикален фестивал

Седмицата на ОФД – Варна от 8 до 14 март


◊ СЪБИТИЕТО

През седмицата ОФД – Варна предлага 3 различни по жанр събития, едното от които влиза в програмата на XI Великденски музикален фестивал.

Детската опера ще представи на 8 март от 18.00 ч. детския мюзикъл „Мечо Пух” по знаменитата книга на Александър Милн, музика Александър Йосифов, диригент Ганчо Ганчев, режисьор Костадин Бандутов.

На 10 март, също от 18.00 ч., на сцената ще излязат двамата комици Стефан Рядков и Руслан Мъйнов, на които в голяма степен се дължи успехът на най-търсения спектакъл – оперетата „Българи от старо време” по едноименната повест на Любен Каравелов, музика на Асен Карастоянов и либрето на Коста Райнов, диригент Станислав Ушев.

Кулминацията на седмицата идва на 12 март, когато в зала 1 на ФКЦ от 19.00 ч., в рамките на XI Великденски музикален фестивал, известният с виртуозните си изпълнения на Паганини цигулар Марио Хосен ще бъде солист в симфоничен концерт на варненските филхармоници с диригент Борислав Иванов. В програмата са включени: Полонеза от оп. “Евгений Онегин” и Симфония №4 от Чайковски, по повод 170 години от рождението на великия руски композитор, както и Концерт за цигулка №1 от Паганини, написан през далечната 1817 г.


◊ СОЛИСТЪТ

Марио Хосен е един от забележителните представители на българската цигулкова школа, виртуоз с интересен стил, съчетаващ класически подход, филигранна романтична изразност и съвременно звучене. Роден в Пловдив, 17-годишен спечелва стипендия на Виенската музикална академия, обучава се в класа по цигулка на ректора на академията - световноизвестния педагог М. Фришеншлагер. Марио Хосен се дипломира с награда на австрийското културно министерство за високи творчески постижения. Прави дебюта си като солист с оркестър на 7-годишна възраст. Гастролира на престижни български оркестри, между които оркестъра на БНР, държавните филхармонии в София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, камерен ансамбъл Софийски солисти и др. Дебютът му в „Карнеги хол“ (Ню Йорк), „Концертхаус“ (Виена), „Брукнерхаус“ (Линц), концертите с Брукнер Оркестьр Линц, Камерата Версай, Оркестра ди Венеция, Балтийска филхармония, Анкарска филхармония, Wiener Jeunesse Orchester, Cappella Istropolitana, Моравска филхармония, Музичи ди Прага, Orchestra UANL Mexico, гастролите му в Япония, Китай, Франция, Италия, Австрия, както и много други го правят достоен наследник на бележитите български цигулари Васко Абаджиев, Минчо Минчев и Емил Камиларов.

Марио Хосен свири на цигулка G.B. Guadagnini от 1749 г., предоставена му oт Австрийската национална банка.
Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
06.03.2010 г. 17:14
Етикети:
Посетено:
1050
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/9476-sedmitsata-na-ofd-varna-ot-8-do-14-mart