Музика

Седмицата на ОФД – Варна от 1 до 7 март

Започва XI Великденски музикален фестивал

◊ СЪБИТИЕТО

След любимата оперета „Царицата на чардаша”, с диригент Иван Кръстев (1 март, 18.00 ч.), през седмицата започва дългоочакваният XI Великденски музикален фестивал на ОФД – Варна, който ще продължи от 5 март до 1 април. Той се осъществява със съдействието на Община Варна, гранд-хотел Димят, хотел Модус и с медийното партньорство на Литернет, БНР – Радио Варна, Ефирна телевизия Варна. Фестивални територии са Варненската опера и зала 1 на ФКЦ.

Великденският форум обхваща различни жанрове и артисти от международната сцена в 7 музикални събития, сред които премиера на детския мюзикъл „Mamma mia” пo ABBA, представянето на непознат досега нотен текст на Роберт Шуман и премиерните изпълнения за България на Концерт за пиано в ре минор и точно на Разпети петък - Реквием за солисти, хор и оркестър в ре бемол мажор, опус 148 в заключителния концерт, посветен на 200-годишнината от рождението на големия композитор. Знаков за нивото на фестивала ще бъде и първият концерт на 5 март от 19.00 ч., в който ще прозвучат произведения от Любомир Пипков, Ференц Лист и Морис Равел, диригент Амори дьо Клозел, Франция, солист проф. Жени Захариева - пиано.


◊ АРТИСТИТЕ

Иван Кръстев

Роден през 1967 г. във Варна, от 4–годишен свири на цигулка и пиано, завършва Музикалното училище ”Добри Христов” и ДМА „Панчо Владигеров” със специалностите композиция и дирижиране в класовете на проф. Парашкев Хаджиев и проф. Влади Симеонов. Освен като диригент, Иван Кръстев се изявява и като композитор. Автор е на една опера, множество камерни и симфонични творби, солови, хорови и поп песни. Главен диригент и художествен ръководител на ДМТ „Константин Кисимов” във Велико Търново (1992-1996), живее и работи в Испания (1996-2008) и България.


Амори дьо Клозел

Роден през 1956 г., учи при Макс Дойч и Александър Мират в Париж и Монс, Карл Остеррайхер и сър Чарлз Макерас във Виена. Посещава майсторските класове на Пиер Булез и Владимир Делман и се утвърждава като интересен диригент и композитор. През 1982 г. създава камерния оркестър Camerata de Versailles (Камерата дьо Версай), специализиран в изпълнението на класическа и съвременна музика, регионален оркестър на Ил дьо Франс от 1987 г. Амори дьо Клозел има в творческата си биография над 300 изнесени концерта. През 1984-1985 г. е асистент на Ж. Калтенбах в Симфоничния оркестър на Нанси. През 1986 г. печели І награда на Втория международен конкурс за диригенти в Лугано (Швейцария). През 1986 и 1988 г. дирижира Хубавата Елена и Bridge of Sighs (Мостът на въздишките) на Офенбах в Театр дьо Пари. Същата година създава Парижка камерна опера, с която поставя и дирижира опери от Хайдн, Моцарт, Росини. Едни от последните му постановки са Пелей и Мелизанда на Дебюси (1996), Мадам Бътерфлай на Пучини (1997) и Хензел и Гретел от Хъмпърдинк (1998). През 1988 г. създава регионалния оркестър Sinfonietta de Chambord, с който записва няколко компактдиска с творби на Вебер и Хайдн. Прави също и записи за френски радио- и телевизионни канали. През 1990 г. осъществява голямо и много успешно турне в СССР.

През 2000 г. става музикален директор на Opéra Nomade (Опера Номад) Idomeneo на Моцарт и Евгени Онегин на Чайковски. Музикален директор на различни фестивали: фестивал Макс Дойч, посветен на известния композитор и педагог и на неговите ученици, който се е провел в Париж, Румъния и Гърция през ноември 2002; Loches Opera Festival (2002-2003); Festival Voix Etouffées (от 2003) и L'Académie Lyrique (от 2006).

Работи с много оркестри в Лондон, Варшава (Полското радио и телевизия), Шчечин, Фестивал дьо Мантон (Sinfonia Varsovia), Suwon (Корея), гост-диригент на някои оркестри в Италия, Германия, Румъния, между които Филхармония Енеско, Румънски радиооркестър и филхармониите на Яш и Търгу Муреш, Ла Камерата в Гърция. През 2002 г. е назначен за постоянен диригент на Камерния оркестър на Румънското национално радио и на Държавната филхармония на Търгу Муреш в Румъния. Композира оркестрова, камерна и филмова музика.


Жени Захариева

Родена в София, завършва Московската консерватория “Чайковски”, става професор по пиано и камерна музика в ДМА “Проф. Панчо Владигеров”. Изнася майсторски класове в Националната консерватория в Париж, Московската консерватория “Чайковски”, както и в Брюксел, Венеция, Ротердам, Ню Йорк, Ню Джърси, Йокохама, Атина. Развива богата концертна дейност в Европа, Далечния Изток, Африка и Америка с рецитали и като солист на симфоничните оркестри: Резиденцие оркестър - Хага, Амстердамски филхармоничен оркестър, Норделайк симфоничен оркестър - Холандия, Лиежка филхармония - Белгия, Руски симфоничен оркестър - Москва, Сингапурска филхармония и Софийска филхармония; също и на камерните оркестри: Ню семфониета - Амстердам, Дойче щрайхер солистен - Берлин, Пер Музика и Чечилия Консорт - Холандия, Й. С. Бах - Русия и др.

Работи с диригенти като Томас Зандерлинг, Кристиан Бадеа, Лев Маркиз, Шарл Де Волф, Александър Мират, Давид Порчлайн, Вероника Дударова, Чарлз Аншбахер, Лоран Хиш, както и с почти всички български диригенти. Участва във фестивалите: Гранд пиано фестивал - Амстердам, Сюли сюр Лоар - Франция, Аркади мюзик фестивал - САЩ, Охридско лято - Македония, Летен музикален фестивал - Москва, Софийски музикални седмици, Варненско лято, Фестивал на камерната музика - Пловдив и др.

Осъществява европейската премиера на концерта “Америките” по композиции на Лало Шифрин, САЩ със симфоничния оркестър на БНР под диригентството на автора. Това е част от клавирния проект на фондация “Стейнуей”, посветен на 500-годишнината от откриването на Америка. Жени Захариева е инициатор и за възстановяването на легендарното старинно пианофорте на Клара Шуман в Браницшлос - Германия, както и първият пианист, изнесъл концерт и записал компактдиск на този инструмент. За тази инициатива Жени Захариева е наградена с орден от германското правителство. Нейният запис, достигнал висок рейтинг в световната CD-класация, e откупен от американската фирма Heritage Society за разпространение в САЩ и Канада (2000-2003).

Известната пианистка изнася първия рецитал на специалния син концертен роял на фирмата “Стейнуей” - модел “Рапсодия”, създаден по случай 100-годишнината от рождението на композитора и пианиста Джордж Гершуин.

Наред със солистичната си кариера, именитата българка е и утвърден музикален мениджър. Тя е артистичен директор на международните фестивали: “Музиката и земята”, “Алберт Русел”, Лятната академия за музикално изкуство “Русалка”, фестивала “Изкуства за земята”. Председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) и на Националната асоциация за защита на изпълнителските права (НАЗИП). Регионален директор на Международната асоциация за пиано дуети, Токио; Асоциация Лешетитски, Ню Йорк и Ригас харта, Гърция. Носител на наградата на Министерство на културата за принос към българската музикална култура (2002).

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
01.03.2010 г. 12:12
Етикети:
Посетено:
1355
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/9451-sedmitsata-na-ofd-varna-ot-1-do-7-mart