Музика

Теодосий Спасов в унгарски концертен проект

Проект Теодосий-Дреш

Теодосий Спасов в унгарски концертен проект


◊ СЪБИТИЕТО

Майсторът на кавала Теодосий Спасов обмени музикални идеи с уникалния унгарски джаз музикант Михай Дреш.

Проектът Теодосий-Дреш беше създаден специално за съвместната им изява на 22.02.2010 г. в посолството на Република Унгария на територията на Република България.

15 посланици от европейски страни главно по поречието на Дунава бяха сред официалните гости на приема даден от Н ПР Юдит Ланг по повод стартиращият през месец март Дунавски музикален фестивал. Протоколните зали на посолството бяха преобразени в арт пространство, обединяващо изкуството на музиката с изкуството на киното и финеса на унгарската кухня и сомелиерска традиция.


◊ КОНЦЕРТЪТ

Унгарската концертна зала прие както интерпретацията на техния фолклор, представен от Михай Дреш, така и характерните импровизации на фолклорния проект на Теодосий Спасов. Българският музикант и майстор на кавала излезе на сцената заедно с колегите си Пейо Пеев (гадулка) и Петър Миланов (инструмент "хибрид" между китара и тамбура). От своя страна Михай Дреш, който е номиниран неведнъж за най-добър джазмен на Унгария, представи собствени композиции, наситени с етно елементи и фрий джаз. Дреш е известен със способността си да свири на почти всякакъв вид духови музикални инструменти и за този концерт у нас се представи чрез звука на сопран саксофона и инструмент по поръчка, наподобяващ дървена флейта, но с метални клапи, който при свирене освен мелодия поддържа и постоянен глух акомпаниращ звук.

Визитата на Дреш в България беше по покана на унгарския посланик у нас по повод презентация на второто издание на Дунавския музикален фестивал, в който силно присъствие има унгарската култура.



◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

Проектът ще стартира на 20 март с Михай Дреш квартет, като на кораба-сцена ще се качат формацията "Боля и Донго", група "Роменго" с неповторимия глас на Моника Лакатош и други гост-музиканти от Унгария. Фестивалът се реализира на плаващ кораб, който пътува по водите на река Дунав. По време на музикалното пътешествие на кораба се качват виртуозни музиканти - свирят на борда, пътувайки между две или повече крайдунавски страни, и слизат, като заедно с тях от пристанищата се качва и тяхната публика. Корабът, който е със статут на четиризвезден хотел, предоставя възможност на музикантите да творят в няколко концертни и репетиционни пространства, като в рамките на фестивала някои от тях за първи път ще свирят заедно, подобно на проекта Теодосий-Дреш, който ще се повтори извънредно в рамките на Дунавския музикален фестивал като за целта Михай Дреш ще се качва и слиза няколко пъти от кораба-сцена.

На фестивалната презентация в посолството на Унгария, както и на срещата в Министерство на културата на 23.02., на срещата в НДК на 24.02., гостите имаха възможност да разговарят с идейния инициатор на проекта Златина Русева и да се насладят на филма "Срещу течението", запечатал в себе си музиката от дебютното издание на Дунавския музикален фестивал.

. За повече информация: www.danubemusicfestival.com

Автор:
Тина Коилова
Публикация:
26.02.2010 г. 09:12
Посетено:
1410
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/9432-teodosiy-spasov-v-ungarski-kontserten-proekt