Музика

Венци Благоев гостува на Джаз студиото на Петър Петров-Парчето

26 февруари 2010, Русе. Без съмнение това е... джаз

Венци Благоев гостува на Джаз студиото на Петър Петров-Парчето
Венци Благоев и Петьо Парчето
Фото: Георги Кехайов◊ СЪБИТИЕТО

Тромпетистът Венцислав Благоев ще бъде специален гост в Джаз студиото на Петър Петров-Парчето в Русе.


Концертът е на 26 февруари (петък) от 19 часа
в Клуба на дейците на културата, Русе

Вълнуваща джаз вечер се задава в Русе. Ще звучат саксофонът на Петър Петров-Парчето и тромпетът на Венцислав Благоев в компанията на Борис Петров - пиано, Стайко Стайков – бас, и Стефан Кожухаров - барабани.


◊ ПОВЕЧЕ

Доайенът на родния джаз Петър Петров-Парчето е емблематична личност на Русе и едва ли има нужда от представяне. В не по-малка степен популярен е и Венци Благоев, редовен участник във всички големи русенски джаз събития през последните 22 години. Срещата между двамата се чака с нетърпение – учителят и ученикът не са свирили заедно от година и половина, но феновете още помнят магията, която двамата раждат на една сцена. Петър Петров е своеобразен откривател на таланта на Венци, един от първите големи джазмени, който забелязва още преди повече от 20 години изгряващия и никому неизвестен тогава тромпетист. И с присъщата си духовна страст и хъс му подава ръка, води го из необятните полета на импровизацията, вдъхновява го и го мотивира не само по посока на професионалното израстване, но и за – спокойно можем да я наречем – апостолска работа за популяризиране на джаза в България.

Благодарение на непрестанния труд на Парчето днес Русе с право се гордее като един от най-големите джаз центрове у нас. Окрилен от тази воля и вяра, в последната година Венци Благоев превърна и Стара Загора в джаз средище, организирайки ежемесечни концерти и майсторски класове, на които кани едни от най-добрите български джазмени и международни звезди. "Надявам се с бате Петьо да свирим не само на русенска сцена" – загатва Венци Благоев, който е и водещ на редовните джаз концерти в Първо студио, излъчвани на живо от БНР.

В очакване на този празник влюбените в джаза стискат палци и обнадеждено мълчат. Защото когато талантът, опитът, нестандартното свирене и мъдростта се слеят, без съмнение това е... джаз.


Автор: Фани Филипова
25.02.2010 г. 21:28
Посетено: 1546
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/9429-ventsi-blagoev-gostuva-na-dzhaz-studioto-na-petar-petrov-parcheto