Музика

Концерт "Париж - Буенос Айрес"

Френският импресионизъм среща аржентинското танго във виртуозните изпълнения на дуото Мартинова - Нуньес

Концерт "Париж - Буенос Айрес"


◊ СЪБИТИЕТО

На 27 февруари 2010 от 19.30 ч. в залата на Националното музикално училище "Любомир Пипков" на ул. "Оборище" 17 пианистката Мария Мартинова (България/Холандия) и цигуларят Давид Нуньес (Венецуела/Белгия) ще построят своеобразен мост между класическата музика и тангото. Почитателите на изисканото музикално изкуство ще могат да се насладят на едно уникално пътуване във времето и пространството, представящо композиции вдъхновени от два великолепни града по време на две изключителни епохи за музикалните им култури. Концертът прави паралел между Париж и Буенос Айрес и техните прочути композитори-новатори. От една страна това са Клод Дебюси и Морис Равел - едни от най-бележитите представители на френската музика от началото на XX век и модернизма в класическата музика въобще, а от друга страна това са аржентинските композитори и музиканти от втората половина на XX век, начело с Астор Пиацола, направили революция в аржентинското танго.

Концертът се организира от Студио ТангерИН (http://bg.tanguerin.com), а билетите са в продажба в мрежата на Тикет Плюс (Дюкян Меломан, магазини "Orange" и "Photosynthesis", супермаркети "Пикадили" и др.), онлайн на http://ticketplus.bg, и във фоайето на залата в деня на концерта. Цената е 16 лв. при предварителна продажба и 20 лв. в деня на събитието.



◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Българската пианистка, живееща в Холандия, Мария Мартинова, е позната на Софийската публика от нашумелия концерт на квартет Тангуарда в началото на 2009 г., посветен на танго нуево. Нейната биография е пълна с награди и значими изяви в областта, както на класическата музика, така и на аржентинското танго. Получила е своето музикално образование в такива престижни институции като Джулиард в Ню Йорк и Кралската музикална академия в Лондон, и е работила с редица прочути педагози и изпълнители на класическа музика, а Алексис Вайсенберг лично я избира за свой мастер клас, на който е отличена с награда. Свирила е в някои от най-големите концертни зали в Европа. В момента работи с прочутия танго маестро Густаво Бейтелман в Консерваторията в Ротердам. Мария е известна на европейската танго сцена и като пианист на Gran Orquesta Típica OTRA.

Вторият член на дуото, цигуларят Давид Нуньес е родом от Венецуела, но живее в Белгия. Възпитаник е на Кралската консерватория в Брюксел, откъдето е носител на множество награди и отличия като цигулар, композитор и изпълнител на камерна музика. Кариерата му като солист включва изяви с Филхармоничния оркестър на Мексико, Бристолския симфоничен оркестър, както и най-значимите симфонични оркестри на Венесуела. Изнасял е лекции за Венесуелското младежко музикално движение в Сантяго де Чили, и е бил помощник-професор в международното музикално училище в Морж, Швейцария. От 1996 участва като композитор и изпълнител в ансамбъла за съвременна музика "Black Jackets Company", с който представя за първи път някои от своите творби. Понастоящем е солист на световно известната формация за съвременна музика "Ensemble Musiques Nouvelles".


◊ В ПРОГРАМАТА

Част 1: ПАРИЖ
1. Клод Дебюси - C'est l'extase
2-4. Клод Дебюси - Соната за цигулка и пиано
5. Морис Равел - Habanera
6-8. Морис Равел - Соната за цигулка и пиано

Част 2: БУЕНОС АЙРЕС
1. Антонио Агри - S.P. De Nada
2. Густаво Бейтелман - Bethsheba
3. Агустин Барди - Nunca Tuvo Novio
4. Орасио Салган - La Llamo Silbando
5. Астор Пиацола - Libertango
6. Астор Пиацола - Oblivion
7. Астор Пиацола - Le Grand Tango

Автор:
ТангерИН
Публикация:
28.01.2010 г. 17:13
Посетено:
1345
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/9257-kontsert-parizh-buenos-ayres