Музика

Младият български диригент Йордан Камджалов печели престижен международен конкурс

Една пропусната от българските медии новина

Младият български диригент Йордан Камджалов печели престижен международен конкурс


◊ СЪБИТИЕТО

На 13 ноември 2009 година лауреат на една от най-престижните международни награди в областта на дирижирането стана 29-годишният Йордан Камджалов.

Това бе обявено в западна Европа по следния начин: „Българинът Йордан Камджалов спечели Първа награда на Четвъртия интернационален конкурс за диригенти „Йорма Панула” във Финландия при пълно единогласие на всички членове на международното жури, оркестъра и публиката, дирижирайки на финалния концерт „Kонцерт за оркестър” на Барток и „Четири последни песни“ на Рихард Щраус със световноизвестното сопрано Барбара Хендрикс.”

Спечелването на такъв конкурс само по себе си е огромен успех и визитна картичка за сериозно участие в международния музикален живот и международните музикални среди, и открива хоризонтите на европейската и световна сцена.

Наскоро след конкурса е отличен със стипендията, която се учредява от всички Берлински висши заведения по изкуствата и се връчва за извънредно високи постижения.

Проф. К. Алекс от Хумболтовия университет в Берлин казва, че не му е известно нещо от областта на музиката, с което Йордан Камджалов да не може да се справи, и нещо, което не може да направи.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ДИРИГЕНТА

Йордан Камджалов е изключително дейна личност. Роден е през 1980 г. в гр. Търговище. Учи в Държавната музикална академия в София, а след това в Музикалната академия в Берлин. Успоредно с това участва в майсторски класове и курсове на световноизвестни диригенти (Kurt Masur, Sir Simon Rattle, Daniel Barenboim, Nikolaus Harnoncourt, Bernard Haitink, Jorma Panula, Daniel Harding, Pierre Boulez и др.), в редица престижни музикални фестивали в Швейцария, Франция, Австрия, Германия, както и в множество документални филми, радио и телевизионни предавания за Европа и Северна Америка.

На 20-годишна възраст Йордан основава в София хор „Евера” и вече 9 години е негов диригент и художествен ръководител, макар че не живее в България. Още в началото на следването си в Германия става инициатор, художествен ръководител и диригент на Международен ансамбъл „Innorelatio” (Берлин) и Madrigalkreis хор (Берлин). Вече е работил с повече от 60 оркестрови и хорови състави във Франция, Испания, Португалия, Швейцария, Австрия, Германия, Финландия, Полша, Унгария, Чехия и България. През 2005 г. ръководи оперен спектакъл с участието на Komische Oper Berlin. В периода 2007-2009 г. е ангажиран като диригент в Дворцовия театър Райнсберг (Германия). Дирижира в Залата на Берлинска Филхармония, Концертхаус Берлин, Дома на музиката в Порто и др.

Получил е няколко престижни международни отличия:
. 2009 г. – Първа награда на Четвъртия международен конкурс за диригенти Jorma Panula във Финландия;
. 2009-2011 г. – стипендиант на Deutsche Bank – Akademie Musiktheater heute – като диригент в програмата за съвременна опера;
. 2007 г. – номинация за специалната награда в международния конкурс за диригенти Crzegorz Fitelberg (Полша);
. 2007 г. – четвъртфиналист в Международния конкурс за млади диригенти в Безансон (Франция);
. 1998 г. – специална награда на конкурса „Млади музикални дарования” (България).

Въпреки огромната си ангажираност се стреми да отделя внимание и време за семейството си, което му носи много радост. Много цени съпругата си Наталия, на която и в най-важните и трудни моменти може да разчита като на най-добър приятел, помощник и критик. Имат 2-годишен син.



Автор:
Снежана Георгиева
Публикация:
18.01.2010 г. 22:08
Посетено:
4670
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/9200-mladiyat-balgarski-dirigent-yordan-kamdzhalov-pecheli-prestizhen-mezhdunaroden-konkurs