Музика

Концерт на Рено-Гарсия Фонс "La linea del Sur"

Виртуозно мултиинструментално звучене само с помощта на контрабас

Концерт на Рено-Гарсия Фонс "La linea del Sur"


◊ СЪБИТИЕТО

Рено-Гарсия Фонс – пътешествие на юг
Зала “България”, 6 февруари 2010, 19:30 ч.
 
На сцената на зала "България" ще се изяви виртуозният басист Рено-Гарсия Фонс и неговия квартет със специалното участие на фламенко танцьорката Сабрина Ромеро. Те ще представят албума си "La Linea del Sur".

“La Linea del Sur” е моят начин да свържа множеството музикални светове, които оцветяват моето детство – музиката на Средиземноморието, Латинска Америка, фламенкото и джаза. Естествено, силната привързаност, която изпитвах към тези стилове, беше моята отправна точка за пътешествието ми по пътищата на този въображаем Юг, мечтана земя с вековна музикална традиция и любов към песните, извиращи от дълбините на душата.”

Рено-Гарсия Фонс

Концертът на Рено-Гарсия Фонс "La linea del Sur" се осъществява с любезната подкрепа на Френския институт в София.


◊ КОНЦЕРТЪТ

Рено Гарсия Фонс е роден през 1962 г. близо до Париж в семейство, произхождащо от Каталуния. Отрано започва да свири на контрабас и завършва Парижката консерватория, но по-важното е, че става ученик на Франсоа Рабат, който му разкрива тънкостите на изкуството да свириш на контрабас и го въвежда в източната музикална традиция. На 21 г. Рено Гарсия Фонс вече е спечелил всички значими конкурси и е време да започне собствената си кариера като пусне на свобода фантазния си стремеж да смеси различни стилове и музикални култури. Десет години по-късно той добавя пета струна на контрабаса и така преобръща възможностите и звученето на инструмента. Така контрабасът става равноправен солиращ инструмент и импровизиращият му глас става много специфичен, тъй като освен това Рено Гарсия използва и пицикато и con arco (с лък) техника на свирене и е определен от критиката като “Паганини на контрабаса”. В ръцете му контрабасът може да звучи като цигулка, фламенко китара, гумбри или перкусионен инструмент.  

“Рено-Гарсия Фонс постига звучене на виртуозен мултиинструменталист, като използва само един инструмент – контрабаса. Той събира широк диапазон от звуци – от класическа и арабска цигулка, близо до текстурата на уда и челото, като същевременно прави онова, което се предполага, че правят басистите – поддържа ритъма за изпълнителите около него.“
сп. "Сонглайнс"

С осем албума зад гърба си за мюнхенския лейбъл Ениа, Рено Гарсия Фонс не спира да радва и едновременно с това да изненадва своята публика. В новия си албум "La linea del Sur" френският басист отново обръща погледа си на юг, към Средиземноморието, както и в предходния си студиен проект – Entremundo. Но сега виртуозният изпълнител разширява своето понятие за Юга, като чертае една въображаема линия - La linea del Sur, която е нещо като негова детска реминисценция, връзката му с неговия средиземноморски свят, с Юга, с Латинска Америка, с фламенкото и джаза.

Обаятелни мелодии, изящни обрати и виещ се и завладяващ ритъм изпъстрят презокеанското пътешествие на Рено Гарсия. Вълнуващите авторски композиции са поднесени от чудесен състав – Давид Венитучи - акордеон, Кико Руис - китара, Паскал Роландо - перкусия напомнящ за формата, с който той работи преди години за албума си "Alborea". Всеки един от музикантите във “въображаемия” фламенко квартет е първокласен инструменталист и е способен да извае изящна мелодия, да накара инструментът си да запее. Някои от пиесите звучат интимно, а в други квартетът е сякаш цял оркестър.

Новият елемент в разходката на Юг е песента на изумителната фламенко изпълнителка Есперанса Фернандес. Тя внася невъобразимо разнообразие и богатство в звученето и добавя ярки цветове в андалуската картина, като хвърля мост между Испания и Новия свят. Стиховете на трите песни на Есперанса – "Caballera de mi amor", "El Agua de la vida", "Enamorada" са написани от самия Рено Гарсия, като за вдъхновение му е послужило творчеството на средновековния персийски поет и мистик Руми.

Албумът е организиран като книжка с истории – всяка една от пиесите е впечатляващ разказ за безграничния, фантазен юг, а импресионистичните фотографии на Хавиер Арсенийас завършват естетическото удоволствие. За пореден път Рено Гарсия Фонс обединява различните традиции и го прави наистина неповторимо, виртуозно и с много артистизъм, като за всичко това допринася и специалното участие на фламенко танцьорката Сабрина Ромеро.

Автор:
Маргарита Борисова
Публикация:
29.12.2009 г. 23:57
Етикети:
Посетено:
1036
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/9130-kontsert-na-reno-garsiya-fons-la-linea-del-sur