Музика

Венци Благоев и Олег Чали в коледното издание на Make Jazz Together

Трето представяне за годината пред солунска публика

Венци Благоев и Олег Чали в коледното издание на Make Jazz Together


◊ СЪБИТИЕТО

На 20.12.2009 г. от 18.00 часа
в Cafe Bazaar, Thessaloniki

за трети път тази година проектът Make Jazz Together на Олег Чали - пиано, и Венцислав Благоев - тромпет, ще бъде представен пред солунска публика.

В групата влизат още:
John Papatriantafilou - ac. bass
и
Nikos Psofogiorgos - Drums


◊ ЗА ТАНДЕМА ЧАЛИ - БЛАГОЕВ

Тандемът Чали - Благоев е добре познат както на българската, така и на гръцката публика. Двамата имаха запомнящо се участие тази година на русенския BlueZZ Fest. Олег бе гост–солист на Блус Джазтета на Венци Благоев, в който, освен български музиканти, участва и китаристът Джон С. Маршъл (Великобритания). Олег Чали и  китаристът Жил Рен свириха и на един от редовните джаз концерти в Първо студио на БНР, на които Благоев е и водещ.

Прекрачването на границите - това е начинът за развиване и популяризиране на джаза, обяснява Венци. Защото джазът е преди всичко жива музика, музика, която обогатява, а и се обогатява чрез живия контакт, чрез смесването - и на стилове, и на школи, и на етнотеми. С удоволствие работя с Олег. И двамата искаме да оборим представата, че на Балканите се свири и слуша само чалга. И всеки път, когато свирим пред пълни с млади хора зали и клубове, знам, че усилията ни не са напразни. На предишното издание на проекта в Солун се изявиха и още двама български музиканти – Марина Господинова (вокал) и Димитър Димитров (ударни).

Олег Чали е един от най-изявените джаз пианисти в Гърция. Сътрудничи с много местни и чужди музиканти, създава и свои собствени състави като Thessaloniki Rhythm Section, Oleg Chaly Trio/Quartet/Quintet, Hammond Organ Trio, и в най-новия блус проект Hit the Road!

Тромпетистът Венцислав Благоев е един от най-популярните български джазмени. Работи с такива именити музиканти като Ранди Брекър, Милчо Левиев, Любомир Денев, Антони Дончев, Аирто Морейра, Глен Ферис, Атила Ласло. Съвсем наскоро заедно с американската джаз дива Джанис Харингтън изнесе невероятен джаз и госпъл коледен концерт в Националния дворец на културата.
Автор:
Фани Филипова
Публикация:
19.12.2009 г. 15:53
Посетено:
1371
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/9118-ventsi-blagoev-i-oleg-chali-v-kolednoto-izdanie-na-make-jazz-together