Музика

Джанис Харингтън и Венцислав Благоев - гости на Биг Бенд Благоевград

Специален безплатен майсторски клас по джаз и госпъл изпълнение за ученици и студенти

Джанис Харингтън и Венцислав Благоев - гости на Биг Бенд Благоевград
Джанис Харингтън и Венцислав Благоев, концерт на Античния театър – Пловдив, фото: Атанас Кънев


◊ СЪБИТИЕТО

Празничен концерт на Биг Бенд Благоевград
със специалните гости

Джанис Харингтън (САЩ), вокал, и Венцислав Благоев, тромпет.

На 15 декември 2009, 19 часа
в театър "Никола Вапцаров".

 
• За всички ученици и студенти на 14 декември от 14,30 часа в
залата на Регионален исторически музей - Благоевград, кв. Вароша, ул. "Рила" 1, Джанис Ханингтън и Венцислав Благоев ще изнесат БЕЗПЛАТЕН майсторски клас по джаз и госпъл изпълнение.


◊ ПОВЕЧЕ

Американската джаз и госпъл звезда Джанис Харингтън (вокал) и именитият ни съгражданин Венцислав Благоев (тромпет) ще бъдат специални гости на Биг Бенд Благоевград в концерт на 15 декември. Блус и джаз – това са основните акценти в спектакъла, който започва от 19 часа в театър “Никола Вапцаров”. Кралицата на джаза, блуса и госпъла пристига по специалната покана на Община Благоевград.

Коледен подарък за младите музиканти на Благоевград са подготвили Джанис Харингтън и Венцислав Благоев. На 14 декември заедно с китариста Станислав Кайчев ще разкрият тънкостите на доброто изпълнение в безплатен майсторски клас по джаз и госпъл за всички ученици и студенти от града. Уъркшопът е
от 14,30 часа в залата на Регионален исторически музей - Благоевград, кв. Вароша, ул. "Рила" 1.

За мен е истинско удоволствие да гостуваме с Джанис на Биг Бенд Благоевград. Освен че са невероятни професионалисти, музикантите са и мои приятели от детинство – с повечето от тях заедно започнахме изявите си в оркестъра на Георги Любенов, след това и в Музикалната школа, вещо ръководена от покойния Георги Нешев. А с диригента Борис Янев ни свързва и още една духовна връзка – моята майка е негова кръстница, споделя Венци Благоев. Горд съм от възможността да свиря пред публиката на родния ми град, защото вярвам, че тук има много истински ценители на хубавата музика. Специални благодарности поднасям на Община Благоевград, която е основен организатор на концерта, и лично на заместник-кмета Валентин Василев, който активно се ангажира с учредяването на ежегоден джазфестивал в града. Наскоро инициативен комитет от интелектуалци, в който освен Венци участват проф. Златко Павлов, доц. Атанас Дафинов, Стефан Стоименов, Георги Георгиев, Том Григсби (американски антрополог, постоянно живеещ в Бобошево) внесе предложение да се създаде Благоевград Джаз Фест, по подобие на фестивалите в Банско, Пловдив, Русе, Смолян, Варна, Хасково. Убедени сме, че такова културно събитие, освен че е духовна необходимост за града, ще направи общината ни още по-привлекателно място за туризъм и инвестиции, аргументират се интелектуалците.


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Джанис Харингтън е уникална певица. Топъл, плътен, интимно близък, гласът й носи невероятен заряд, който публиката усеща и съпреживява. В България е позната от гостуванията си през 2007 г., когато прави серия майсторски класове и концерти по покана на Американското посолство. В началото на тази година изнесе впечатляващ спектакъл в камерна зала “България”, а след това и на Античния театър по време на фестивала “Пловдив чете” през май, когато отново партнира с Венци Благоев.

Американката е първата чуждестранна гост-солистка на благоевградския Биг Бенд. Надяваме се да повлече крак, за да започнат и в града ни да се случват големи и интересни джаз концерти, с усмивка допълва Венци. В своята 15-годишна история оркестърът свири с най-големите имена от българския джаз, активно участва в наши и чуждестранни фестивали. 

Тромпетистът Венцислав Благоев е един от най-популярните родни джазмени. Изненадващ, различен, агресивен, нежен, носталгичен – така описват тромпета му музикалните критици. Работи с такива именити музиканти като Милчо Левиев, Любомир Денев, Антони Дончев, Аирто Морейра, Глен Ферис, Силвен Люк, Бирели Лагрен, Дидие Локуд, Атила Ласло. Съвсем наскоро, на “Пловдивски джаз вечери”, ценителите имаха удоволствието да чуят на живо изпълненията му с петкратния носител на “Грамми” Ранди Брекър в концерта “Поезия за два тромпета и приятели”. 

Венци Благоев е сред най-активните радетели за популяризиране на джаза у нас. "С Джанис искаме да стоплим публиката с музика, която облагородява. Това е нашият начин да провокираме хората – да отворят сърцата си, да отмият горчилката на ежедневието. Въпреки кризата и трудностите, да се усмихнат и да бъдат добри. И не на последно място – това е моят личен подарък за близките ми, за приятелите и колегите ми от Благоевград. Весела Коледа!"


Автор:
Фани Филипова
Публикация:
11.12.2009 г. 23:17
Посетено:
1366
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/9068-dzhanis-haringtan-i-ventsislav-blagoev-gosti-na-big-bend-blagoevgrad