Музика

Концерт на Хансьорг Шеленбергер, Жерар Козе и Марио Хосен

Международна музикална академия "Орфей" представя

Концерт на Хансьорг Шеленбергер, Жерар Козе и Марио Хосен


◊ СЪБИТИЕТО

На 10 декември 2009 - четвъртък, 19.00 ч.
Зала на филхармонията, Пловдив

Концерт
Хансьорг Шеленбергер - диригент и обой - Германия
Жерар Козе - виола - Франция
Марио Хосен - цигулка - България
Академичен оркестър Орфеус

Програма:
В. А. Моцарт
Divertimento KV 136
Allegro, Andante, Presto

В. А. Моцарт
Oboe Konzert KV 314
Allegro aperto, Adagio non troppo, Rondo: Allegretto

В. А. Моцарт
Sinfonia concertante KV 364
Allegro maestoso, Andante, Presto

Е. Григ
Hollberg Suite op.40
Preludium, Sarabande, Gavotte, Air, Rigaudon


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Хансьорг Шеленбергер / Hansjоеrg Schellenberger - Германия
Солист, педагог и диригент. От 1980 до 2001 е солист-обоист на Берлинската филхармония. Като солист работи с много различни оркестри и диригенти, сред които Абадо, Джиулини, Мути и Ливайн. Записва за Denon, Deutsche Gramofon, Sony Classical и др. Гост професор на Академия Киджана в Сиена, Италия и директор на катедрата по обой в Escuela Superior de Musica, Мадрид.

Жерар Козе / Gerard Causse - Франция
Считан е за един от големите международни таланти на нашето време. Това е всепризнато от впечатляващ брой големи звукозаписни компании, независимо дали за соло, концерт или записи камерна музика, спечелвайки му множество награди от международна музикална преса. Стига до международно признание в средата на 1970 като съосновател и соло виолист в ансамбъла на Пиер Булез Интерконтемпорен. Продължавайки да бъде първенец в новия репертоар за виола, с над десет концерта, написани специално за него, Жерар Козе е солист на едни от най-престижните оркестри в света.

Марио Хосен / Mario Hossen - България
Свири като солист на изтъкнати оркестри като Английския камерен оркестър, Брукнер оркестър, Кралската Филхармония, в зали като Карнеги Хол, Тонхале в Цюрих, Виктория хол в Женева. 24-те Капричи, 6-те концерта на Паганини и 10-те сонати на Бетовен са посрещнати възторжено от критиката и публиката. Преподавател е в НБУ - София и в кралската академия „Рейна София”, Мадрид.

Академичен оркестър Орфеус към Нов български университет - София е създаден през 2006 г. от цигулковия виртуоз Марио Хосен със стремеж към постигане на високи артистични идеали. В основата на Академичен оркестър Орфеус е струнен ансамбъл от 20 музиканти. Целта е чрез интересни музикални програми, да се популяризира и вдъхнови музикалният живот в Тракия, а също и чрез интензивно музикално присъствие в Европа да се даде сцена за изява на младите български таланти.
 Академичен оркестър Орфей е съставен от опитни, висококвалифицирани професионалисти от европейска величина и млади инструменталисти от Европейския съюз (Австрия, България, Испания и др.). 
Благодарение на тясното сътрудничество на Академичен оркестър Орфеус с Международната музикална академия „Орфеус” наши гости са Хансйорг Шеленбергер, Филип Бернолд, Мишел Бероф, Жерар Пуле, Донг-Сук Канг, Джи Парк и Ерих Хьобарт.


◊ ОЩЕ

Хансьорг Шеленбергер е роден в Мюнхен през 1948 и израства в Саал ан дер Донау, близо до Регенсбург, където завършва основното си образование през 1967 г. За първи път влиза в досег с музиката на шестгодишна възраст, когато започва да изучава блокфлейта. На 13-годишна възраст взема уроци по обой и постъпва в Мюнхенското висше музикално училище през 1967, където учи под ръководството на Манфред Клемент. Също така усилено се занимава с уроци по информатика в Техническия университет в Мюнхен.

Шеленбергер е съосновател на поредицата "Musik unserer Zeit" (Музиката на нашето време), в Мюнхен, чрез която придобива богати основни познания и опит, свързан със съвременната музика, област, с която все още се занимава активно и досега. След като взема изпитите си през 1970 г. той става заместник-соло обоист в Радиосимфоничния оркестър на Кьолн през септември 1971 г. и соло обоист на същото място през 1975 г. Започва работа като редовен заместник в Берлинската филхармония под диригентството на Херберт фон Караян през септември 1977 г. и е избран за соло обоист през септември 1980 г.
 
Сред наградите си Шеленбергер е печелил първа награда в Конкурса на германските музикални консерватории (1971), втора награда в Международния конкурс на ARD в Мюнхен (1972), и Наградата за културно отличие на Бавария (1972). Между 1981 и 1991 той се заема с усилена преподавателска дейност във Висшето училище по изкуствата в Берлин и е изключително посветен на кариерата си като камерен музикант и солист. Освен че е основател и директор на Ансамбъл „Хайдн–Берлин”, той е член на Духовия ансамбъл на Берлинската филхармония и на Ансамбъл „Виена-Берлин”. Също така е и дългогодишен партньор на пианиста Ролф Коенен, флейтиста Волфганг Шулц и арфистката Маргит-Анна Зюс.

Шеленбергер се представя като солист с много различни оркестри и диригенти, включително Клаудио Аббадо, Сарло Мариа Гилини, Рикардо Мути и Джеймс Ливайн. Още от 1986 г. има регулярни майсторски класове в Accademia Chigiana в Сиена и в Scuola di Musica in Fiesole. Като артист прави записи за Denon, Deutsche Grammophon, Orfeo, Sony Classical и други.

Автор:
Ксения Въргова, ММА "Орфей"
Публикация:
08.12.2009 г. 17:13
Посетено:
1221
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/9047-kontsert-na-hansyorg-shelenberger-zherar-koze-i-mario-hosen