Музика

"Acoustic Inventions". Джаз изкушения от Унгария

Потопете се в музиката на Ласло Деш, Ференц Шнетбергер и Андраш Деш

"Acoustic Inventions". Джаз изкушения от Унгария


◊ СЪБИТИЕТО

Концерт на трио Деш-Шнетбергер

На 14 декември 2009 (понеделник) от 19 часа
в НДК - Зала 11 (Люмиер).

Заповядайте!

Ще се насладите на виртуозната китара на Ференц Шнетбергер, нежния саксофон на Ласло Деш и експлозивните перкусии на Андраш Деш.



◊ КОНЦЕРТЪТ

Ласло Деш и Ференц Шнетбергер свирят заедно в Трио Стендал от края на 80-те години в продължение на шест години. Съставът постига изключителни успехи в Унгария и чужбина. Албумите им се продават по целия свят. През 2003 г. излиза техният съвместен диск „Double Invention” с музика от концерта им в будапещенската Музикална академия, като в няколко от композициите звучат и ударните на Андраш Деш. В този състав (Ласло Деш, Ференц Шнетбергер, Андраш Деш) триото ще се представи и пред софийската публика с концерт под надслова „Acoustic Inventions”.

Името на състава е недвусмислена препратка към инструменталния състав: сопран саксофон, акустична китара и ударни инструменти. Акцентът в музиката им е върху свободната импровизация, но изходната точка винаги са прецизно изработени музикални творби. Най-вълнуващото обаче в тяхното изпълнение е експлозията, с която напускат традиционните форми, неочакваните музикални преходи и раждащото се от това музикално напрежение. Както във всяко качествено импровизационно камерно изпълнение, и тук предварително определената форма, тема и т.н. са само претекст за създаването на нови музикални светове.

• Концертът е по случай 20 години от падането на Желязната завеса и демократичните промени в Унгария и е в рамките на 23-ия Новогодишен музикален фестивал на НДК.

Музикантите гостуват заедно за първи път в България по покана на Унгарския културен институт.

Вход с билети (на касите на НДК)!


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Ласло Деш (Будапеща, 1954), сопран саксофонист, композитор и диригент, изтъкнат представител на унгарския джаз. Със състава си е изнасял концерти по целия свят, от Индия до Съединените щати. В началото на своята кариера печели награди за най-добър солист на многобройни джазови фестивали – от Сан Себастиан до Дюнкерк.

Автор на филмова музика на повече от 40 филма, мюзикълите му присъстват неизменно в репертоарите на унгарските театри, песните му звучат по радиостанциите като евъргрийни. В албумите и на концертите си изпълнява творби на съвременни автори, със симфонични и камерни оркестри. Основният му инструмент е сопран саксофонът, чийто нежен „субективен звук”, мелодичност и импровизационни възможности правят изпълненията му неподражаеми.

През последните години е имал съвместни музикални проекти с Чарли Мариано, Ранди Брекер, Франко Амброзети, Мирослав Витус, Хуан Кармона и Мино Синелу.
 

Ференц Шнетбергер (Шалготарян, 1957). Китаристът и композитор Ференц Шнетбергер произхожда от семейство на музиканти. Негов пример е баща му, който също свири на китара. Учил е класическа музика и джазкитара. Днес е известен преди всичко благодарение на своето импровизационно майсторство и надхвърлящото жанровите ограничения изпълнение. Репертоарът му е вдъхновен както от ромските музикални традиции в родината му, бразилската музика и фламенкото, така и от класическата китара и джаза. Издал е редица самостоятелни албуми, а в много участва като партньор. Обиколил е с концерти цяла Европа, свирил е в Япония, Корея, Индия и Съединените щати.

През 1995 г., по повод 50-годишнината от Холокоста, композира творбата „IN MEMORY OF MY PEOPLE“ (В памет на моя народ) за китара и голям оркестър, вдъхновена от традиционните ромски ритми. Представя я в Унгария, Италия и Германия, а през 2007 г. и в седалището на ООН в Ню Йорк.

Като солист изпълнява композицията Sequenza XI (за солокитара) на Лучано Берио, а с оркестър интерпретира творби на Вивалди, Родриго и Джон Маклафлин. Пише и музика за филми и театрални постановки.

Свирил е в партньорство с Дейвид Фридман, Дафер Юсеф, Джеймс Мууди, Трилок Гурту, Pandit Hariprasad Chaurasia и Боби Макферин.

През 2002 г. е обявен за почетен гражданин на родния си град, две години по-късно е удостоен с Ордена за заслуги на Република Унгария. През 2005 г. в Будапеща получава наградата Ференц Лист.
 

Андраш Деш (Будапеща, 1978). Започва да свири на клусически ударни инструменти на седем години. По-късно се увлича от използваните във фолклора инструменти (напр. конги, тарамбука, кана).

Първоначално свири сефарадски еврейски, балкански и келтски фолклор в различни world music и етно оркестри. През 2005 г. завършва Музикалната академия „Ференц Лист”, специалност „джаз”. През последните години е участвал в няколко значими джаз състави: Босамбо, Off Course (до 2004 г.), Kaltenecker Trio (до 2005), състав Елемер Балаж (до 2007) и Септет Ласло Деш. Андраш Деш е бил член и на една от най-успешните унгарски поп-формации Jazz+Az, свирил е народна и електронна музика в състава Mitsoura. Основава собствено трио през есента на 2007 г. (Саболч Ола, китара, и Матяш Сандаи, контрабас). Понастоящем свири в съставите на именитите унгарски музиканти Корнел Фекете-Ковач, Миклош Лукач и Золтан Лантош. Високо цени съвместната си работа с певиците Беа Пая и Аги Салоки, както и с народните певици Агнеш Херцку и Силвия Богнар.

Автор:
Унгарски културен институт
Публикация:
30.11.2009 г. 12:13
Етикети:
Посетено:
1095
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/8979-acoustic-inventions-dzhaz-izkusheniya-ot-ungariya