Музика

Бароковият оркестър на Европейския съюз гостува в България

В рамките на Трети фестивал „Изкуството на Барока"

Бароковият оркестър на Европейския съюз гостува в България


◊ СЪБИТИЕТО

Бароковият оркестър на Европейския съюз гостува в България с програмата „Хармонията на природата".


Диригент: Петра Мюлеянс
Солист: Зефира Вълова

21 ноември 2009, 19.30 ч.,
Голяма зала „България"


◊ ОРКЕСТЪРЪТ

Бароковият оркестър на Европейския съюз е високо ценена школа за млади музиканти. От създаването си през 1985 година оркестърът изнася стотици концерти в повече от 50 различни държави, изпълнявайки ролята на Културен посланик на Европейския съюз. Взема участие в едни от най-утвърдените музикални фестивали на Европа. Тази година след селекция от международно жури, съставено от водещи изпълнители, са избирани 25-те кандидати, които са от 9 различни държави, на средна възраст 26 години. Те се включват в интензивен период на репетиции в подготовка на серия от концертни турнета под диригентството на световноизвестни барокови специалисти като Ларс Улрик Мортенсен, Петра Мюлеянс, Киара Банкини и Едуард Хигингботъм.

В рамките на Трети фестивал „Изкуството на Барока" оркестърът гостува в България с програмата „Хармонията на природата".


◊ КОНЦЕРТЪТ

Композиторите от бароковата епоха са убедени, че природата е модел за съвършенство: интелигентен дизайнер е сътворил свят на симетрия и ред, чиято хармония може да бъде отразена в перфектния баланс и пропорция на музиката. Те често пресъздават в произведенията си живописни картини на чудесата на природата: бури, сезони, моменти от денонощието. Признат майстор на пропорцията, баланса и хармоничното съвършенство е Арканджело Корели. Негови произведения, както и на Антонио Вивалди, Георг Муфат и др. ще прозвучат в изпълнение на Бароков оркестър на Европейския съюз под лидерството на Петра Мюлеянс и с участието на българските цигулари Зефира Вълова и Иван Илиев на 21 ноември в зала „България" и на 22 ноември в Доходно здание, гр. Русе.

За цигуларката Петра Мюлеянс спонтанността и емоционалността са неразделна страна от исторически информираните изпълнителски практики, чиято цел е да представи музиката от отминалите векове по подходящ начин и преди всичко с одухотворение.

Автор:
Luxuria Europae
Публикация:
20.11.2009 г. 21:54
Посетено:
1011
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/8917-barokoviyat-orkestar-na-evropeyskiya-sayuz-gostuva-v-balgariya