Музика

Вивалди и израелски перкусионист в концерта на Нов симфоничен оркестър

Нов симфоничен оркестър пред голямо европейско турне с рок-операта "Ескалибур"

Вивалди и израелски перкусионист в концерта на Нов симфоничен оркестър
◊ СЪБИТИЕТО

„Годишните времена” на Вивалди, изпълненията на израелски перкусионист и прочутата „Линцер” симфония от Моцарт ще звучат на 23 ноември 2009 г. в зала „България”
 
В последния си за 2009 година концерт, музикантите на състава ще бъдат дирижирани от Петко Димитров.

Месец по-късно, отново с маестро Димитров, младите оркестранти ще имат удоволствието в продължение на месец да партнират на съзвездие от световни рок-музиканти в келтската рок-опера на Алън Парсънс „Ескалибур”.


◊ КОНЦЕРТЪТ

На концерта в зала „България” на 23 ноември под палката на маестро Димитров ще се изявят четирима от най-ярките цигулари от оркестъра във всяко едно годишно време на Вивалди. В „Пролет” ще солира Ивайло Данаилов, в „Лято” - концермайсторът на състава Дора Кехайова, в „Есен” – асистент-концертмайсторът Преслав Ганев и в „Зима” - Елица Мирчева.

Петият солист в програмата ще бъде израелският перкусионист Чен Цимбалиста, специално поканен от Посланика на Израел Н. Пр. Г-н Ноах Гал Гендлер. Цимбалистът ще изпълни музика за струнни инструменти и маримба от най-известният бразилски композитор Ней Росауро.

Диригентът Петко Димитров и интерпретацията на симфония №36, „Линцер” от Моцарт ще сложат точка на стилната и наситена с много емоции концертна програма. Маестрото пристига от САЩ, където живее от 8 години и работи като музикален директор на Риджфилдския младежки симфоничен оркестър в щата Кънетикът, както и в оркестър Symphony in C, където е асистент-диригент. Петко Димитров е един от малцината българи, носители на престижната стипендия „Бруно Валтер”, която се присъжда ежегодно в САЩ на един-единствен диригент.


◊ ОРКЕСТЪРЪТ

Сезон 2009/2010, който е под почетния патронаж на Н.П. Стефано Бенацо, посланик на Италия, е 19-ти за уникалната българска институция Нов симфоничен оркестър, адаптирала и развила принципите на модерния американски културен мениджмънт в съчетание с артистичен европейски профил в програмиране, художествена интерпретация и избор на най-добрите диригентски и солистични имена.

За 19 сезона Нов симфоничен оркестър е и единствената школа за млади музиканти, възпитавани в духа на класическите европейски традиции на музициране и вярност към нотния текст и стил на композитора, който се изпълнява.

Нов симфоничен оркестър е и една от много малкото културни институции на българския преход, създадена през 1991 година и постигнала забележително развитие.


Автор:
Нов симфоничен оркестър
Публикация:
19.11.2009 г. 23:32
Посетено:
1556
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/8912-vivaldi-i-izraelski-perkusionist-v-kontserta-na-nov-simfonichen-orkestar