Музика

На концерт в чест на Хайдн кани Дружество "Канети", Русе

200 години от кончината на Франц Йозеф Хайдн

◊ СЪБИТИЕТО

На 19 ноември, 2009 г. (четвъртък), от 18.00 ч. Международно дружество „Елиас Канети” и Австрийска библиотека – Русе организират в зала „Култура”

камерен концерт „Близката Виена” на дуото Пламен Бейков - бас, и Божена Петрова – пиано

Концертът е посветен на 200-годишнината от кончината на Франц Йозеф Хайдн. В програмата са включени песни от Хайдн, творби от Моцарт, Хуго Волф и Густав Малер.

Вход е свободен


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Пламен Бейков и Божена Петрова работят вече четвърти сезон като дуо за камерна музика. Те са своеобразни възстановители и продължители на вокално-инструменталната традиция на някои изявени български изпълнители от близкото минало. През настоящия сезон им предстоят концерти в Камерна зала „България” - София, включени са в програмата на Международния фестивал „Мартенски музикални дни”.


Пламен Бейков е завършил Кралския колеж за музика в Лондон. Специализирал е в Българската академия за изкуство и култура в Рим – последният ученик на знаменития бас Борис Христов. В момента е солист на Оперно-филхармонично дружество – Русе. Гастролирал е като оперен, кантатно-ораториален и камерен изпълнител в повечето европейски държави, в САЩ и Русия.

Божена Петрова е завършила Националната музикална академия „Панчо Владигеров” в класа по пиано на педагога и изявения концертен изпълнител проф. Йовчо Крушев. Носител е на награди от множество конкурси. Многократно е концертирала като солист на Русенската, Бургаската, Видинската и Разградската филхармонии, както и на Шанхайската филхармония в Сеул, Корея. В периода 2003-2009 г. участва в турнетата на New York Harlem Theatre с операта „Порги и Бес” на Дж. Гершуин в Германия, Холандия, Испания и Япония. От 2002 г. е пианист-солист на Оперно-филхармонично дружество – Русе.


Автор:
Международно дружество „Елиас Канети”
Публикация:
19.11.2009 г. 15:30
Посетено:
1033
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/8904-na-kontsert-v-chest-na-haydn-kani-druzhestvo-kaneti-ruse