Музика

Операта "Бастиен и Бастиена" от Моцарт на плевенска сцена

Спектакълът е част от проявите по повод 140-годишнината на читалище “Съгласие”

Операта "Бастиен и Бастиена" от Моцарт на плевенска сцена
На снимката от ляво на дясно: Неда Атанасова (Бастиена), Костадин Мечков (Колас) и Хрисимир Дамянов (Бастиен)


◊ СЪБИТИЕТО

На 9 ноември 2009 в Плевен бе представена за първи път едноактната комична опера “Бастиен и Бастиена” от Моцарт. Спектакълът, който е част от проявите по повод 140-годишнината на читалище “Съгласие”, е плод на съвместните усилия на Плевенската филхармония, читалище “Съгласие” и Националната музикална академия “Панчо Владигеров” – София.

Операта, създадена през 1768 г. (12-годишният Моцарт дори дирижирал премиерата!), е издържана в духа на немския зингшпил. Комичният сюжет, изящните арии и дуети, редувани с говорни диалози, я правят приятна и лесно достъпна дори за най-малките зрители.


◊ ОЩЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Сценографията и добре балансираното осветление – дело на Иван Велчев–Йово, пренесоха публиката в света на обикновено френско селце през 18. век. Музиката на Моцарт, поднесена от плевенските филхармоници и младите оперни певци Хрисимир Дамянов в ролята на Бастиен, Неда Атанасова – Бастиена и Костадин Мечков – Колас, ни потопиха в пасторална атмосфера, наситена с любовните копнежи и съмнения на двамата млади пастири (Бастиен и Бастиена), с хитрините на селския магьосник (Колас).

Идеята за представянето на Моцартовата опера “Бастиен и Бастиена” и нейната музикална реализация са на диригента Георги Патриков. Под неговата палка Неда Атанасова – сопран, Хрисимир Дамянов – тенор и Костадин Мечков – бас, студенти в Националната музикална академия “Панчо Владигеров” – София, се представиха пред плевенската публика в светлината на оперни артисти. Макар и млади, те се вживяха в своите роли и искрено забавляваха публиката. Силно въздействащи бяха Бастиена на Неда Атанасова, стабилно владееща своя красив, изящен глас, великолепните й дуети с Бастиен и Колас, както и финалният терцет.

През последната седмица на ноември месец операта “Бастиен и Бастиена” ще бъде представена в зала “Емил Димитров” пред младежка публика.

Автор:
Августина Серафимова
Публикация:
16.11.2009 г. 21:31
Посетено:
2321
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/8884-operata-bastien-i-bastiena-ot-motsart-na-plevenska-stsena