Музика

Юбилеен концерт в чест на проф. Георги Петров

Международна музикална академия "Орфей" представя

Юбилеен концерт в чест на проф. Георги Петров


◊ СЪБИТИЕТО

10 ноември 2009, вторник, 19.00 ч. - Зала на филхармонията, Пловдив

Юбилеен концерт в чест на проф. Георги Петров

. Джи Парк - диригент - Корея
. Донк-Сук Канг - цигулка - Корея
. Жени Захариева - пиано - България
. Марио Хосен - цигулка - България
. Академичен оркестър "Орфей"

В програмата: A. Вивалди, Й. Хайдн, Й. С. Бах и В. А. Моцарт


• Майсторски клас:
07-11 ноември - Донк-Сук Канг - цигулка - Корея, Балабанова къща, Пловдив


◊ ЗА ПРОФ. ГЕОРГИ ПЕТРОВ

Проф. Георги Петров е бележит представител на националната музикална култура. Творческото му дело - клавирен изпълнител, педагог, изследовател, музикален публицист, общественик - от десетилетия се радва на подчертан общонационален и международен авторитет, на заслужено признание. Роден е на 13 октомври 1939 в София. Син е на виолончеловия педагог и диригент Милчо Петров. Завършва Музикалното училище в Пловдив като първенец на випуска (1957). Висшето му музикално образование преминава в Букурещката консерватория (1957-1962). Там учи клавирно изкуство при проф. Флорика Музическу - световноизвестната възпитаничка на пианистите-легенди Дину Липатти, Раду Лупу, Константин Силвестри и Мъндру Кац.

В периода 1963-1991 проф. Георги Петров свързва музикалното си поприще с Музикалното училище в Пловдив, където е изявен педагог. Проф. Георги Петров е съосновател на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив (1964) и първомайстор на клавирното обучение в Академията. Неговата вдъхновяваща творческа енергия е в основата на респектираща поредица от доказано продуктивни и модерно проектирани постижения на Академията. От 1989 до 1999 проф. Георги Петров е ръководител на Клавирната катедра в АМТИИ - период на извисяващи качествени преобразования, на подчертан творчески подем на това престижно академично звено.

През 1967 и 1968 проф. Георги Петров специализира в прочутата "Екол нормал дьо мюзик" - Париж, където усъвършенства майсторството си при бележитите пианисти Жан Бланкар и Магда Талиаферо, черпи опит от великите примери на Оливие Месиан и Шарл Мюнш. Жалониращи, през творческия път на проф. Петров, са общуванията му с професорите Вера Горностаева, Иван Моравец, Пиер Пети, Владо Парлемютер, Андрей Стоянов, Иван Спасов, Балентин Георгиу.

Освен международно признат изпълнител, проф. Георги Петров е основоположник на известна и утвърдена клавирна школа, дала на света стотици пианисти - гордост за Пловдив и България.

Проф. Георги Петров е артистичен директор, председател и член на журита на престижни клавирни конкурси. Юбилярят е капацитет в областта на музикалната критика и публицистика, на клавирната методика.

Проф. Георги Петров е носител на Почетния знак на гр. Пловдив на наградата "Пловдив", на Академичната награда "Медения чан", на "Златната лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци, почетен член е на борда на Американския библиографски институт, притежава сребърния почетен медал на град Атина - Гърция, член е на международната асоциация на клавирните дуа в Токио - Япония.


◊ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Донк-Сук Канг. Лауреат на редица международни конкурси: „Монреал”, „Карл Флеш” и „Кралица Елизабет”. Свири като солист на голям брой изтъкнати оркестри, включително тези на Филаделфия, Кливланд, Вашингтон, Санкт Петербург, Москва, Оркестъра на BBC, Гевандхаус оркестър. Професор в Университета „Йонсей” и артистичен директор на фестивала „MusicAlp” във Франция.
 
Проф. Жени Захариева е изтъкната пианистка с богата концертна дейност. Удостоена с отличията "Officier des Arts et Lettres`2007" - звание от Френското правителство, награда "Шопен", Шопеново общество, Париж, 2005-а, "Златно перо 2004" на Класик ФМ, "Кристална лира 2003" за върхови изпълнителски постижения, наградата на Министерството на културата за 2002 г., за приноса й към развитието на българската музикална култура. Артистичен директор е на международните конкурси "Албер Русел", "Музиката и земята", музикалната лятна академия "Русалка". Проф. Захариева е избрана за посланик на българската култура във Франция за френското председателство на Европейския съюз. 
 
Марио Хосен. Свири като солист на изтъкнати оркестри като Английския камерен оркестър, Брукнер оркестър, Кралската Филхармония, в зали като Карнеги Хол, Тонхале в Цюрих, Виктория хол в Женева. 24-те Капричи, 6-те концерта на Паганини и 10-те сонати на Бетовен са посрещнати възторжено от критиката и публиката. Преподавател е в НБУ София и в кралската академия „Рейна София”, Мадрид.
 
Академичен оркестър "Орфей" към Нов български университет - София е създаден през 2006 г. от цигулковия виртуоз Марио Хосен със стремеж към постигане на високи артистични идеали. В основата на Академичен оркестър "Орфеус" е струнен ансамбъл от 20 музиканти. Целта е чрез интересни музикални програми, да се популяризира и вдъхнови музикалният живот в Тракия, а също и чрез интензивно музикално присъствие в Европа да се даде сцена за изява на младите български таланти. Академичен оркестър "Орфей" е съставен от опитни, висококвалифицирани професионалисти от европейска величина и млади инструменталисти от Европейския Съюз (Австрия, България, Испания и др.).

Благодарение на тясното сътрудничество на Академичен оркестър "Орфей" с Международната музикална академия „Орфеус” наши гости са Хансйорг Шеленбергер, Филип Бернолд, Мишел Бероф, Жерар Пуле, Донг-Сук Канг, Джи Парк и Ерих Хьобарт.

Автор:
Ксения Въргова, ММА "Орфей"
Публикация:
04.11.2009 г. 17:13
Посетено:
1965
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/8812-yubileen-kontsert-v-chest-na-prof-georgi-petrov