Музика

Концерт на Антонио Форчоне и неговия квартет

"Един от най-великите акустични китаристи" - в. Гардиън

Концерт на Антонио Форчоне и неговия квартет


◊ СЪБИТИЕТО

Джаzz+ представя

Антонио Форчоне - виртуозът на акустичната китара и неговия квартет

На 27.11.2009 София, Sofia Live Club - 21:30 ч.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АНТОНИО ФОРЧОНЕ

Antonio Forcione. Възхваляван като “Джими Хендрикс на акустичната китара”, носител на многобройни отличия, Антонио Форчоне е един от харизматичните изпълнители на нашето съвремие. Той разчупва конвенционалните рамки на китарното изпълнение и вплита африкански, испански и бразилски елементи в своята импровизирана и силно мелодична музика. С концерти навсякъде по света – от Австралия, Хонг Конг и Русия, през Карибите, САЩ и разбира се Европа – Форчоне бива определен от критиката и публиката като “Един от най-великите акустични китаристи”.

Неговите 13 албума са често на челни позиции в английските джаз класации, а виртуозният изпълнител е свирил по световните сцени с музиканти като Джон Маклафлин, Джон Скофийлд, Чарли Хейдън, Трилок Гурту, Чано Домингес, Бирели Лагрен и много други.

Роден в Италия в малко селище на Адриатическото крайбрежие, Антонио за първи път привлича вниманието на публиката на 13-годишна възраст, когато обикаля със своята група из Италия като китарист, мандолинист и барабанист.

Дипломира се като изкуствовед в Института по изкуство в Анкона и довършва обучението си в Рим, преди да се премести в Лондон през 1983 г. в търсене на по-силно вдъхновение.

Не знаейки английски език, при пристигането си във Великобритания той свири по улиците около Ковънт Гардън и за два месеца бива забелязан, спечелва награда, има телевизионно участие по BBC и е ангажиран като подгряващ музикант за голямо турне (300 000 зрители) на Баркли Джеймс Харвест, което завършва с концерт на Уембли. Той вече никога не поглежда назад. От този момент нататък животът му е променен изцяло.

“Изпълнител от световна класа… със силна и завидна техника, той издига китарата на друго ниво, като съчетава мелодичната й сила с драматично въздействаща перкусия. Форчоне смело отива там, където други не са били, а резултатът е зашеметяващ… опасно добър, той не е за изпускане...”, отбелязва The Stage.

Свирил е на всички големи фестивали в Европа, а концертните му изяви се радват на успех и в САЩ, Азия и Австралия, защото, освен че е виртуозен изпълнител, Форчоне комуникира отлично с публиката и я прави част от своето шоу. Това е възможно и защото изпълнителят дълги години изследва царството на музикалната комедия и работи с комици като Бутби Грефо, Джанго Едуърдс и Стивън Фрост, свирейки на множество фестивали на комедията по света.

От години Антонио Форчоне работи с един забележителен квартет – в съчетание с челото на очарователната Джени Адеджайан, контрабаса на Нейтън Томпсън и перкусията на Адриано Адиуейл, музиката на Антонио Форчоне прави всеки негов концерт в незабравимо преживяване. “Форчоне достига висини в изпълнението на китара, за които мнозина не могат и да си мечтаят.” - пише за него в. ”Индипендънт”.

Освен това Форчоне не прави компромис с качеството на записа на своите продукти и от години работи с аудиофилския лейбъл Naim.

Артистичен, оригинален и въздействащ, Антонио Форчоне е артист, който работи в различни формации, без страх поема предизвикателства, а общуването с неговата музика е тържество на неочакваното в живота – с неговите шеги, красота, тъга и страст.

Антонио Форчоне и неговият квартет ще свири на 27 ноември от 21:30 ч. в София Лайв Клуб.

Автор:
Jazz Plus
Публикация:
25.10.2009 г. 17:15
Етикети:
Посетено:
752
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/8714-kontsert-na-antonio-forchone-i-negoviya-kvartet