Музика

350 минути клавирна музика на живо в подкрепа на Климатична кампания "350"

24 октомври - Глобалният ден на климатичното движение "350"

350 минути клавирна музика на живо в подкрепа на Климатична кампания "350"


◊ СЪБИТИЕТО

350 минути клавирна музика на живо
В подкрепа на Климатична кампания "350"


С участието на:
Албена Димова, Людмил Петков, Димитър Наков, Гергана Маноилова, Момчил Арабаджов, Стела Матева, Виолина Петкова, Катерина Ненкова, Борис Петков

На 24 октомври 2009, от 11 до 17.50 ч.
НЧ "Христо Ботев"

Вход свободен


◊ КАКВО Е 350?

350 – не е просто число. Това е важна цифра за нашето бъдеще. Тя изразява броя частици на милион, който е максималната безопасна концентрация на въглероден диоксид в атмосферата на Земята. Към момента тази концентрация е много повече - около 390 ppm* - и затова започваме да наблюдаваме лавинообразни и в много случаи разрушителни процеси в различни части на планетата, свързани с глобалното затопляне.
  
Това обаче може да се промени или поне така смятат хиляди хора, които всяка година по едно и също време се включват в акции, обединени от числото 350. По различни изобретателни начини доброволци от всички краища на света се опитват да привлекат вниманието на останалите и да ги предпазят от задълбочаването на може би най-страшната криза, пред която човечеството се е изправяло - промените в климата.
    
На 24 октомври тази година за трети път ще бъде отбелязан Глобалният ден на климатичното движение „350”. На този ден хора от целия свят ще бъдат обединени от общо послание, което ги свързва чрез снимки и филми. Подготвят се акции на повече от 1000 места по света – от Тадж Махал  в Индия до Големия Бариерен риф. В Бангладеш ученици ще засадят 350 дръвчета, алпинисти ще поставят плакати с 350 на топящи се планински ледници, в някои от заплашените от повишаване на морското равнище страни ще се проведат подводни демонстрации, световноизвестни атлети ще организират масови велопоходи и още стотици и стотици акции, обединени от 350.
         
На всяко едно събитие хората ще се съберат за голяма групова снимка, която по някакъв начин изобразява 350, и ще изпратят снимката на 350.org. В края на деня тези снимки ще бъдат свързани по електронен път, за да се образува внушителна визуална петиция от цялата планета и тя да бъде изпратена на световните лидери, които ще участват в преговорите за приемане на ново глобално споразумение за климатичните промени в Копенхаген през месец декември 2009.
 
Тази година Глобалният ден на климатичното движение „350” ще бъде отбелязан за пръв път и в България. 

Автор:
Албена Димова
Публикация:
22.10.2009 г. 15:27
Етикети:
Посетено:
903
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/8698-350-minuti-klavirna-muzika-na-zhivo-v-podkrepa-na-klimatichna-kampaniya-350