Музика

Ексвокалистката на "Nightwish" идва в България

Таря Турунен пее в Зала Универсиада на 12 октомври 2009

Ексвокалистката на "Nightwish" идва в България


◊ СЪБИТИЕТО

Финландската певица Таря Турунен ще изнесе за втори път у нас концерт на 12 октомври, който ще бъде част от ежегодния фестивал Арена Музика, организиран от София Мюзик Ентърпрайсис. Шоуто ще се подгрява от нейните сънародници Кингс ъф Модести и траш метъл групата от Германия Фърназ.

Концертът в София е част от самостоятелното турне на звездата Final Storm Tour 2009, която напусна "Nightwish" през 2005 г. след отворено писмо на останалите членове на групата, че прекъсват работата си с нея.


◊ КОЯ Е ТАРЯ ТУРУНЕН?

Таря Турунен е родена на 17 август 1977 г. в Китее, Финландия. Започва да се занимава с музика на 6-годишна възраст, а на 18 години започва да учи класическо пеене в академия Сибелиус в град Kuopio (не знаем как се произнася на български, така че оставяме на вас да си блъскате главата). Явно благодарение на това силно класическо минало бившата й група "Nightwish" забива музика в стил симфоничен метъл. Почти десет години е вокалистка на "Nightwish", докато на 22 октомври 2005 г. не получава отворено писмо от основателя на групата Туомас Холопайнен с ключовата епистоларна поанта „Просто вече не мога да пиша песни, които да пееш ти”.

От 2006 г. соловата кариера на Таря се отличава с коледни песни, хард-рок и оперни арии. През ноември 2006 г. финландката издава коледен албум със заглавието „Въздишка от рая” (в оригинал: „Henkäys Ikuisuudesta”). Година по-късно, отново през ноември, Таря продължава зимната тематика в творчеството си с албума „Моята зимна буря” („My Winter Storm”). През 2010 г. се очаква албума „What Lies Beneath”. През последните години Таря Турунен изпълнява и класическа музика на оперни сцени в Европа.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
08.10.2009 г. 13:00
Етикети:
Посетено:
973
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/8578-eksvokalistkata-na-nightwish-idva-v-balgariya