Музика

Легендата Ранди Брекър свири с едни от най-добрите родни музиканти

На Пловдивските джаз вечери - поезия за два тромпета и приятели

◊ СЪБИТИЕТО

На 9 октомври 2009 от 20 часа в Концертна зала - Пловдив, пл. "Централен" 1

Световноизвестният тромпетист Ранди Брекър, носител на пет награди "Грами" за джаз, ще изнесе концерт с българските си колеги Венцислав Благоев, Пламен Карадонев, Трифон Димитров, Шибил Бенев и Димитър Димитров.

Организира се от Община Пловдив в рамките на “Есенен салон на изкуствата – 2009”, и е в памет на брата на Ранди - Майкъл Брекър, и Фреди Хъбард.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНЦЕРТА И МУЗИКАНТИТЕ

Венцислав Благоев е добре познат и обичан от пловдивската публика. През май заедно с формацията си “TrumPoetry Jazztet” изнесе впечатляващ концерт на Античния театър в чест на големия поет Борис Христов при удостояването му с “Орфеев венец” по време на фестивала “Пловдив чете”.

Да свириш с мистър Ранди Брекър е своеобразен атестат за всеки музикант, обяснява Венци Благоев. Ранди е един от най-значимите тромпетисти в историята на джаза. В началото на тази година “Ранди в Бразилия” му донесе пета поред “Грами” в категорията “Най-добър съвременен джазалбум”. Джеймс Тейлър, Хорас Силвър, Чарлз Мингъс, Арт Блеки, Франк Синатра, Лари Кориел, Били Кобъм, Франк Запа, Брус Спрингстийн – това са само част от звездните имена, с които е партнирал в над 40-годишната си кариера. Той моделира съвременното звучене на джаза, ритъм-енд-блуса и рока изобщо, а участието му в дебютните записи на “Blood Sweat & Tears” дава летящ старт на групата през 1968 г. Истинският му талант обаче се разгръща в партньорство с по-малкия му брат, саксофониста Майкъл, с когото в продължение на 30 години издават няколко невероятни албума, които оказват огромно влияние в джаза и полагат основите на фюжъна.

Любопитно е, че Ранди Брекър гостува в България още през 1988 г. с квинтета си: Бари Финерти (китара), Дейв Кикоски (клавишни), Дитер Илг (контрабас) и Стийв Смит (ударни). Концертът му зала “Универсиада” е под егидата на Държавния департамент на САЩ като част от политиката им на стопляне на взаимоотношенията с тоталитарните държави от Източна Европа. По това време Венци Благоев е първокурсник в Музикалната академия. Няколко месеца по-рано бях открил албума на Brecker Brothers - 'Straphangin'. Той бе променил посоката, в която исках да се развивам. Когато свири класическа музика, инструменталистът, колкото и да е добър, е длъжен да се съобразява. А на мен ми беше тясно под диригентска палка. Вече знаех, че джазът е моята музика. Не само защото ми харесва. А и защото ми разкри необятните хоризонти на импровизацията, на различното свирене, на свиренето с душа! Представяте ли си – Ранди Брекър в България! Бях екзалтиран от невероятния му концерт и макар че тогава не знаех нито дума английски, не се поколебах и за миг да го поздравя. В превода ми помогна един млад мъж, чието име и до ден-днешен не знам, но на когото и до днес благодаря. Ранди изслуша много внимателно купищата въпроси, които му зададох, посъветва ме как и какво да свиря, за да се науча да свиря “модерно”, и ми даде адреса си, на който да му изпратя свои записи, с вълнение разказва Венци Благоев.

21 години след първата им среща Венци Благоев и Ранди Брекър ще свирят на една сцена, а партньори ще бъдат Пламен, Трифон, Шибил и Митко. Държа на тези български музиканти, защото кариерата на всеки от тях е повлияна в немалка степен от музиката на Брекър Брадърс и Фреди Хъбард. Защото са доказани професионалисти на световно ниво и защото никой от тях не допуска компромис в работата си, обяснява Венци Благоев. И не скрива намерението си да запише компактдиск с класически джаз и авторски композиции с участието на приятелите си.

Изключително ласкаво се произнесе американската критика за дебютния албум “Пресичащи се линии” на Пламен Карадонев, който излезе миналата година в САЩ. Освен джазстандарти, в него са включени и няколко авторски пиеси на пианиста. Открояваща се индивидуалност, превъзходни интерпретаторски умения, овладян, изчистен до елегантност, без излишна ексцентричност – това са само част от суперлативите за първото CD на българина. За съжаление, името му е по-популярно в Бостън, където живее и работи от 2001 г., отколкото у нас, затова не пропускам случай, когато той е в България, да организирам поне две-три срещи на публиката с таланта на Пламен, допълва Венци Благоев. Самият Пламен споделя, че когато композира, за него е важно да вплита българските си корени. Често използва родни фолклорни мотиви, които придават на музиката му топлина и невероятна дълбочина.

И Трифон Димитров е от талантливите български музиканти, предпочели да се реализират зад Океана. Завършил е Музикалната академия през 2002 г. Още като студент свири на различни джазфестивали, в телевизионни предавания. Има множество записи за БНР и БНТ. От 2002 до 2004 г. учи във Франкфурт. По това време е член на джазтрио, откриващо емблематичните джемсешъни всяка сряда във фамозния “Jazz Keller”. Работи със световноизвестния саксофонист Тони Лакатос. През 2004 г. се мести в Ню Йорк. Наскоро завърши престижната Brooklyn-Queens Conservatory of Music. Активно изнася концерти в САЩ и Европа, прави множество студийни и телевизионни записи. За да се присъедини към проекта на Благоев, Трифон Димитров отказа ангажименти в Лас Вегас, където работи с The Prodigals и с Дарън Малоуни (банджо), сочен като един от най-добрите изпълнители на ирландска музика.

За китарата на Шибил Бенев казват, че органично се вписва в стила на най-добрите световни джазобразци. Музикалната критика го сравнява със светила като Джо Пас и Джон Скофийлд. Нужна е много работа и дисциплина, когато си си поставил висока цел и имаш амбицията да я преследваш докрай, споделя Шибил. Макар че свири предимно зад граница, в България името му е познато от работата му с Христо Йоцов, Теодосий Спасов, Йълдъз Ибрахимова, Хилда Казасян. А Милчо Левиев го определя като музикантът, който изпълнява най-прецизно творбите му. Завършил е Музикалната академия, свири и на пиано.

Димитър Димитров е популярно име на българската джазсцена. Освен активната си концертна програма, е и преподавател по ударни, работил е в Нов български университет. Завършил е Музикалната академия, а след това и консерваторията "Рихард Щраус" в Мюнхен. Свирил е с Биг Бенда на Българското национално радио. Митко Димитров е един от джазмените, помогнали на най-много начинаещи музиканти. Като истински радетел, страстта му е да създава клубове, в които да се свири джаз.
 
Невероятно пиршество за меломаните обещава Венци Благоев, който участва в “Пловдивски джаз вечери” от самото създаване на фестивала. Авторски композиции на Ранди, Майкъл Брекър и Фреди Хъбард, джазстандарти, изключителни импровизации... – все неща, в които и шестимата са не просто добри, а феноменални.

Крайно време е да спрат да гледат на нас, музикантите от Източна Европа, като на хора, носещи калпаци, пояси и носии, пали се Венци. Като водещ на редовните джазконцерти в БНР, той се стреми да разчупи границите и да прави проекти с руски, румънски, гръцки, френски колеги. Открива тромпета на девет години, почти на шега - защото беше модерно в махалата, както сам твърди. Талантът му се утвърждава в сътрудничество с такива именити музиканти като Милчо Левиев, Любомир Денев, Антони Дончев, Аирто Морейра, Глен Ферис, Силвен Люк, Бирели Лагрен, Дидие Локуд.

Но не е само талант. За да взривяваш публиката, се иска и любов – не толкова към музиката, колкото към хората, за които я правиш, споделя Венци. Винаги, когато свиря, влагам цялата вихрушка от емоции и мисли, които ме владеят. А в Пловдив се усещам още по-зареден, защото съм влюбен в този град и се чувствам у дома, допълва той.

Същински фурор предизвика Благоев по време на Русенския BlueZZ Fest, когато, вместо на тромпет, свири на... чайник!  Влечението му към необичайни музикални инструменти е известно още от миналогодишния фестивал на джаза в Банско, когато подлуди публиката с изпълнението си на океански раковини, донесени от околосветските му пътувания. Във всяко божие творение се крие музика, трябва само да успееш да я чуеш и да я извадиш, смее се той. И открито споделя, че след няколко години работа в чужбина твърдо е решил да поостане в България – защото тук са корените на дървото ми, защото тук са приятелите и хората, които обичам... И защото знам, че тук има много, добри – на световно ниво, музиканти, с които с удоволствие работя!

Автор:
Фани Филипова
Публикация:
03.10.2009 г. 22:45
Етикети:
Посетено:
1366
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/8544-legendata-randi-brekar-sviri-s-edni-ot-nay-dobrite-rodni-muzikanti