Музика

Live Zara Jazz 4 в Стара Загора

По случай празника на града

Live Zara Jazz 4 в Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

Live Zara Jazz 4

По случай празника на града, Община Стара Загора представя изключителните Jazz музиканти:
. Пламен Карадонев - пиано,
. Венцислав Благоев - тромпет,
. Александър Леков - контрабас,
. Димитър Димитров - барабани


4 октомври 2009, неделя, 19.30 часа,
Голяма сцена на ДТ ”Гео Милев”

• Събитието се осъществява с любезната подкрепата на Община Стара Загора
• Медийни партньори: Радио Стара Загора, Телевизия Стара Загора, DARIK radio
• Специални благодарности на: FORUM - hotel-restaurant

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА МУЗИКАНТИТЕ

Известният български пианист джазмен Пламен Карадонев, който живее и твори в САЩ, пристига в родната Стара Загора на 4 октомври. По време на обучението си в Музикалната академия в София Пламен е избран за пианист на Биг Бенда на Националното радио. Международната стипендия на Бъркли отвежда Пламен в Бостън, където той ще открие цял един нов свят на музикални приключения. Тук, в САЩ, Пламен има изпълнения с артисти като Gene Perla, George Garzone, Hal Crook, Jimmy Cobb, Dave Liebman и много други
 
"Аранжиментите му звучат необикновено органично, изградени с прецизност, от която произхожда вълнението от неизвестното..."
Budd Copman, All About Jazz
 
"...пианистът/композитор Карадонев наистина показва превъзходни умения и разбиране на това какво означава да се уловят възможностите и да се играе с културното разнообразие..."
Rotcod Zzaj, IMPROVIJAZZATION Nation

"Малко композитори и изпълнители генерират звук, който е толкова индивидуален – без абсурдност или излишна ексцентричност."
Brian Morton, Wire Magazine, UK
 

Димитър Димитров открива барабаните, когато е на 12 години. Завършва Музикалната академия със специалност ударни инструменти, след което – магистратура по джаз барабани в Консерваторията Рихард Щраус в Мюнхен. От 1999 до 2003 е барабанист на Биг Бенда на БНР, преподавал е в НБУ.


Въпреки че е едва на 27, Александър Леков вече е свирил с някои от най-големите съвременни български джаз музиканти – Милчо Левиев, Христо Йоцов, Николай Крагеоргиев, Антони Дончев, Теодосий Спасов, Йълдъз Ибрахимова. Като малък свири на пиано, после взема уроци по кларинет, а увлечението му по фънк музиката в тийнейджърските години го ориентира към контрабаса и бас китарата.


Тромпетистът Венцислав Благоев взе участие в предишните три концерта и е най-познатото име в афиша на Live Zara Jazz 4. Венцислав Благоев е роден в Благоевград през 1967 г. Започва да свири на тромпет на 9 години, а година по-късно става ученик на проф. Петър Кърпаров – създателят на тромпетовата школа в България. От 1987 до 1992 г. Венцислав учи в Музикалната академия в София, а през 1993 г. става студент в Джаз Департамента на Консерваторията Брукнър (Bruckner Konservatorium) в Линц, Австрия. От 1991 до 1996 г. е солист в Симфоничния оркестър на Българската армия, след което става лидер на Phantasialand Dixie Band – Кьолн, Германия. Изпълнявал е с джаз, фолклорни и симфонични оркестри в Австрия, Германия, Франция, Гърция, Италия, Румъния, Белгия. На сцената е партнирал с имена като Аирто Морейра, Бирели Лагрен, Дидие Локууд, Антони Дончев, Любомир Денев, Пламен Карадонев


◊ ОЩЕ

Free workshop по Jazz импровизации - 15:00 часа, зала Драматичен театър "Гео Милев"
 
Безплатен майсторски клас по JAZZ импровизации с музикантите:
Пламен Карадонев - пиано, Венцислав Благоев - тромпет, Александър Леков - контабас, Димитър Димитров - барабани
 
Всеки любител на музиката, който се интересува от тайните на Jazz-а, има възможност да посети безплатния майсторски клас (WORKSHOP) и да се докосне до магията на Jazz импровизациите. Присъстващите в залата ще имат възможност да задават своите въпроси към музикантите, да разберат от тях къде в България, или чужбина могат да учат импровизационна музика. Желаещите да посвирят с музикантите от квартета ще имат възможност да се качат на сцената.

Автор:
Искра Ангелова, сп. "Програмата - Стара Загора"
Публикация:
29.09.2009 г. 18:02
Посетено:
1379
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/8512-live-zara-jazz-4-v-stara-zagora