Музика

Концерт "Глас отстрани" в Криптата на "Св. Александър Невски"

Съвместен проект на Румен Спасов и Даниела Пенева

◊ СЪБИТИЕТО

Концерт "Глас отстрани"

На 27 септември 2009, неделя, 16.00 ч.
Криптата на Храм паметника "Св. Александър Невски"

Възрожденски и съвременни сюити ще изпълняват Румен Спасов и Даниела Пенева, които представят съвместния си диск "Глас отстрани".


◊ ЗА ПРОЕКТА

"Нека знаем какво разбират хората, включително музиковедите, като се каже "фолк" в Европа - от Румъния и Полша, през Австрия, Чехия и Франция, до Англия и скандинавските страни", споделят бардовете. "Най-често това са странстващи музикални сюжети, повлияни от предкласиката, които съвременни изпълнители - обикновено с китара и цигулка или с китара и блокфлейта - представят с оригиналните им стари или с актуализирани текстове. Нека си спомним, че освен селски, неравноделен и отграничаващ, фолкът може да бъде градски, универсален, изразяващ индивидуални и общоевропейски ценности. В този смисъл звучат и Чинтуловите песни, които сякаш са композирани за китара и цигулка. Точно това е традицията, от която щедро черпи съвременната ценностна популярна музика, включително българската. И е „фолк” не заради някаква измислена от случайни новобогаташи популярност, а защото трогва... и се запява!"


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Румен Спасов е роден в Панагюрище, завършва българска филология и културология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Преподава театрална критика в Свободния факултет, докторант е във Философския факултет на Университета. Член-основател на Университетския състав за старинна музика „Св. Климент Охридски” и на литературния кръг „Стрелец 2”. Редактира http://auditorium.art.bg - издание за университетска култура. Автор е на книгите „Амбицията, наречена български рок” (1992), „Култура или война” (2001), на преводи от английски и руски. Редактира за ученици Омировата „Одисея” по превода на Николай Вранчев от 1940 г. (2007). Неговата песен "Смъртта и морето" по текст на Балчо Балчев печели конкурса „Ти, аз и морето” на Националната творческа среща на бардовете „Морски струни’ 2009” в Несебър. Специална награда за оригинално музикално решение от Първите празници на изпятата поезия „Солени ветрове 2009” в Бургас. Почетна грамота от Международния младежки фестивал „Музите 2009”.

Даниела Пенева е родена във Варна, завършва класическо пеене в Националното музикално училище „Любомир Пипков”. Бакалавър е по цигулка от Националната музикална академия „Панчо Владигеров”. Специализира в Италия и Германия, лауреат е на музикални конкурси у нас и в чужбина. Стипендиант на Фондация „Райна Кабаиванска”, с майсторски клас при знаменитата певица. Автор е на стихосбирката „Зелени листа” (2005), на романа „Николо Ворини” (2006), на студии и статии, на преводи от италиански. Последователно е магистър и докторант в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, където преподава в специалността музикална педагогика. Печели конкурса за най-добър изпълнител на Националната творческа среща на бардовете „Морски струни 2009” в Несебър. Специална награда за оригинално музикално решение от Първите празници на изпятата поезия „Солени ветрове 2009” в Бургас. Почетна грамота от Международния младежки фестивал „Музите 2009”.

Автор:
Публикация:
26.09.2009 г. 14:26
Етикети:
Посетено:
881
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/8493-kontsert-glas-otstrani-v-kriptata-na-sv-aleksandar-nevski