Музика

Концерт на Мишел Бероф - пиано

Международна музикална академия "Орфей" представя

Концерт на Мишел Бероф - пиано


◊ СЪБИТИЕТО

Концерт на Мишел Бероф - пиано

На 26 септември (събота) 2009 от 19 ч.
в залата на Филхармонията, Пловдив.

. В програмата:
Клод Дебюси - „24 Прелюдии“


◊ ПОВЕЧЕ ЗА МИШЕЛ БЕРОФ

Мишел Бероф / Michel Beroff -
Франция

Световноизвестен концертиращ пианист. Свири с най-престижните оркестри по целия свят, работейки с диригенти като Абадо, Баренбойм, Бърнстейн, Мазур, Озава, Шолтий др. Като артист на звукозаписната компания “EMI”, Бероф е награждаван пет пъти с "Grand Prix du disque". Професор е по пиано в Парижката национална консерватория.

Мишел Бероф е роден във Франция през 1950 г. След като през 1966 г. завършва Парижката консерватория, година по-късно печели първата награда на първия Международен конкурс по пиано "Оливие Месиен". Оттогава той е считан за най-изтъкнатият интерпретатор на музиката на Месиен. 

През годината, която следва, той свири с най-престижните оркестри по целия свят под ръководството на такива диригенти като Абадо, Баренбойм, Бърнстейн, Булез, Дохнани, Дорати, Дютоа, Ешенбах, Гилен, Инбал, Йохум, Лайнсдорф, Мазур, Озава, Превен, Ростропович, Синополи, Солти, Теннстед, Тилсон-Томас, Зинман. Активно си партнира като камерен музикант с Марта Аргерих, Барбара Хендрикс, Жан-Филип Колар, Аугустин Думей, Пиер Амаял, Лин Харел.

През изминалите години Мишел Бероф развива и диригентска кариера. Преподавател е в Парижката консерватория. Изключителен артист на звукозаписната компания EMI в продължение на двадесет години, Мишел Бероф е издал повече от 50 записа, сред които: всички произведения за пиано и оркестър от Лист, Прокофиев и Стравински, дирижирани от Сейжи Озава и Курт Мазур. За Deutsche Grammophon е записал концерта на Равел за лява ръка с Лондонския симфоничен оркестър и Клаудио Абадо. Последните му записи включват всички произведения на Дебюси за пиано за японската  компания „Denon”. Мишел Бероф е награждаван пет пъти с "Grand Prix du disque". Като редактор, той участва в публикуването на ново издание на музиката за пиано от Дебюси на издателство "Wiener Urtext".

През 2006 г. реализира поредица от петнадесет майсторски класа по френска музика за Японската преносна мрежа NHK. През последните сезони Мишел Бероф свири с Лондонския симфоничен оркестър под диригентството на Пиер Булез, с Нюйоркската филхармония и Курт Мазур, както и с Лондонската филхармония за едно турне в Англия и Испания. Той предприема три японски турнета, включително и едно с Еса-Пека Салонен и Оркестър „Филхармония”, а също изнася и концерт в Париж, представяйки пълните творби за пиано от Дебюси и Яначек и два концерта на Прокофиев с Orchestre de Paris и Кристоф Ешенбах. Освен всичко пътува на дълги турнета в Германия, Холандия, Швеция, Финландия, Португалия, Гърция, Бразилия, Корея и Китай.


Автор: Ксения Въргова, ММА "Орфей"
24.09.2009 г. 00:09
Посетено: 1033
Етикети: пиано, Концерт
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/8477-kontsert-na-mishel-berof-piano