Музика

Live Zara Jazz на 11 август в Стара Загора

Една Jazz вечер в града на липите

Live Zara Jazz на 11 август в Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

Live Zara Jazz
Регионална Библиотека”Захарий Княжески”
11-ти август 2009, вторник
Начало на концерта: 20:00 ч.


Една jazz вечер с:
Николай Карагеоргиев - китара
Венцислав Благоев – тромпет, флюгелхорн
Мирослав Турийски – пиано, кийборд
Младен Димитров – барабани


◊ ЗА МУЗИКАНТИТЕ

Повече от 5 години китаристът Николай Карагеоргиев живее и работи в Берн, Швейцария. Николай завършва тамошната консерватория, специалност джаз китара. В момента свири със собствена група. Предстои издаването на първия албум на бандата.

Зад гърба си има успешни проекти с много български и западни джаз музиканти, сред които известният американски барабанист Били Кобъм, големият български пианист Антони Дончев и други. Николай има участия и в много фестивали. През лятото на 2007-ма пловдивчанинът свири на фестивала в швейцарския град Лангнау, на чиято сцена по същото време забиват 2-ма от най-големите съвременни джаз китаристи – Скот Хендерсън и Майк Стърн.

Венцислав Благоев е добре познато име на българската джаз сцена. Роденият в Благоевград музикант открива тромпета на 9 години. Тогава на дневен ред е класическата музика, но после Венци се влюбва в джаза и му остава верен и до днес. Венцислав Благоев също свири с много и различни музиканти по време своята кариера. Той си партнира на сцената с имена като Аким Танг, Кристиан Немет, Антони Дончев, Любомир Денев, както и с най-талантливия старозагорски джаз пианист Пламен Карадонев, с когото Венци прави невероятен концерт в Стара Загора през април т.г.

Най-интересният предстоящ проект на 41-годишния тромпетист е участието му в „Пловдивски джаз вечери” през октомври, когато заедно с тромпета на българина  ще засвири и този на един от най-големите световни майстори на този инструмент – Ренди Брейкър. Брейкър пристига под тепетата лично по покана на Венцислав Благоев.

Другото, не по-малко интересно име в афиша на Zara live jazz e това на младия пианист Мирослав Турийски. Той е роден през 1980 и като малък свири на класическо пиано. После се отказва от инструмента, но по-късно съдбата отново го връща кам пианото. Вече като студент по инженерна физика, Миро осъзнава, че науката не е призванието на живота му и се завръща към музиката. Турийски свири с много музиканти, като един е най-впечатляващите му проекти е групата "S.T. Maro band".

Най-малко като че ли се знае за барабаниста Младен Димитров. Интересен факт е, че пловдивчанинът е завършил музикалното училище в родния си град със специалност обой, а после се насочва към барабаните. Също като Миро, Младен свири в групата "S.T. Maro band".Вход – с покани. Цена на поканата: 7 лв.
Поканите могат да се закупят от Информационния център в библиотека ”Захарий Княжески”. Центърът работи от 8:30 до 17:00 ч.

За повече инфо: 0889/778 824 - Димитър Митев
Автор: Димитър Митев
08.08.2009 г. 18:24
Посетено: 1132
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/8319-live-zara-jazz-na-11-avgust-v-stara-zagora