Музика

Китайски музиканти свирят пред русенска аудитория

В рамките на програма "Лято 2009" на Община Русе

◊ СЪБИТИЕТО

„Лято 2009” е програмата на Община Русе, която поднася на гостите на града и жителите интересни прояви. В нея са включени концерти на открито на площада в града, инициатива, която стартира преди три години.

На 25 юли 2009 пред Общината концерт изнесе Оркестърът на Китайското радио и телевизия. Репертоарът включваше изпълнения на традиционна китайска музика.

Специално за представянето на формацията в Русе пристигна г-жа У Гуан - аташе по въпросите на културата в Посолството на Китайската народна република в България.

От страна на домакините музикантите бяха поздравени от възпитаници на Център “Калагия” с ръководител Мария Неделчева.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ОРКЕСТЪРА

Формацията е част от China Broadcasting Performing - Arts Group, която включва още четири състава (филмов оркестър, балетна трупа, хор, състав с електронни инструменти). Тя е оборудвана с богат и разнообразен инструментариум от струнни лъкови, струнни дърпащи, духови и ударни, сред които са някои от най-старите китайски инструменти.

Изпълнителите са млади, опитни и енергични музиканти, подбрани чрез конкурс след завършване на реномирани консерватории.

Изявите на оркестъра печелят признание в страната и чужбина. През изминалите няколко дни формацията имаше концерти в Братислава и Любляна. В България китайските музиканти ще участват в Международния фестивал “Варненско лято” и в Русе, след което ще отпътуват за румънския град Констанца.

През изминалите 50 години съставът е изпълнил и записал хиляди музикални произведения за филми, телевизионни сериали, концерти, излъчвани по радиото и телевизията, имат и издадени компактдискове. Цялата му творческа дейност се определя като съществен принос в развитието на радио-телевизионната и филмова индустрия в Китай.

Оркестърът използва повече от 30 вида традиционни и модернизирани китайски инструменти, включително подобни на виолончело и контрабас. Сред традиционните китайски инструменти са например:
. Дидзи - напречна бамбукова флейта с бръмчаща мембрана;
. Люцин - малка лютня с прагчета, във формата на круша, с 4 струни;
. Банху - цигулка с две струни и резонатор от кокосов орех и дърво, който се използва в северен Китай;
. Дажуан - лютня във формата на луна;
. Лушънг - вид орган с различни бамбукови тръби, поставени в кратунка с дупки, на които се свири с уста;
. Гужънг - цитра с 16-26 струни с подвижни магаренца;
. Пипа - лютня с прагчета, във формата на круша с 4 или 5 струни;
. Джингу - цигулка с две струни, настроена много високо, която се използва в Пекинската опера;
. Ърху - цигулка с две струни;
. Суона - духов инструмент с два платъка и метална камбанка.

Програмата на китайския оркестър бе интересна за русенската публика. Дори и минувачите успяха да се заседят и да послушат нежните звуци. Ценителите успяха да чуят народни китайски песни, интерпретирани и изпълнени по класически начин.

Благодарение на диригента и композитора Peng Xiuwen, повече от хиляда музикални произведения от
китайската народна музика са адаптирани за симфоничен оркестър.
Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
27.07.2009 г. 17:44
Етикети:
Посетено:
1202
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/8277-kitayski-muzikanti-sviryat-pred-rusenska-auditoriya