Музика

Младост, талант и професионализъм

Възпитаници на НУИ “Панайот Пипков” – солисти на Плевенската филхармония

Младост, талант и професионализъм

9-годишната Лиляна Маджарова изпълнява концерт за виолончело от Вивалди (сн. Августина Серафимова)


◊ СЪБИТИЕТО

През творческия сезон 2008/2009 на концертния подиум в Плевен се представиха професионални музиканти – диригенти и солисти от България и Швейцария, Хърватска, Украйна, Япония, Южна Корея... А в края му Плевенската филхармония даде възможност за изява на ученици-лауреати от национални и международни конкурси от Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков”. Под палката на Славей Тинчев и Георги Патриков се представиха 7 млади инструменталисти от класовете по виолончело на Петранка Антонова, пиано на Антоанета Воденичарова и ударни инструменти на Симеон Серафимов, които изпълниха произведения от Вивалди, Хайдн, Григ, Елгар и др.


◊ ПОВЕЧЕ

На 24-ти и 25-ти юни в зала “Емил Димитров” направиха своя успешен дебют на голямата сцена 9-годишната Лиляна Маджарова, която вече е спечелила своята трета награда от МММФ-К “Надежди, таланти, майстори” – Добрич-Албена, и 12–годишната Христея Маркова с първи награди от националния конкурс “Светослав Обретенов” – Провадия, и международния конкурс “Класика и съвременност” – Стара Загора. Прецизните им изпълнения бяха заслужено и бурно аплодирани от многобройната публика.

За пореден път се срещнахме с изкуството на виолончелистите Александър Димитров и абитуриентката Теодора Недялкова, на пианиста Стефан Бонев, на Кирил Ангелов и Кирил Павлов (ударни инструменти), които са добре познати от многобройните им изяви с перкусионен ансамбъл “Акцент”. Млади, талантливи, с артистичен дух, всички те доставиха радост и удовлетворение на своите преподаватели, предизвикаха възхищението на всички присъстващи.

Плевенските филхармоници и двамата диригенти подкрепиха с много внимание младите инструменталисти, създавайки спокойна атмосфера по време на репетициите и усещането за стабилност по време на концерта. Традиционното сътрудничество между двата културни института – НУИ “Панайот Пипков” и Плевенската филхармония, дава невероятен шанс на талантливите деца от Плевен и региона, за изяви на професионална сцена, за трупане на опит, толкова необходим по пътя на голямото изкуство. А те, младите дарования, заслужават това, защото утвърждават авторитета на България по света и ни дават повод да се гордеем, че сме българи.
Автор:
Августина Серафимова
Публикация:
29.06.2009 г. 19:08
Посетено:
862
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/8191-mladost-talant-i-profesionalizam