Музика

Василена Серафимова - носител на приза "Млад музикант на годината"

Изпълнителката на ударни инструменти печели сред осем талантливи млади музиканти

Василена Серафимова - носител на приза "Млад музикант на годината"
Сн: Калина Серафимова, по-голямата сестра на Василена


◊ СЪБИТИЕТО

Василена Серафимова стана носител на приза "Млад музикант на годината"

Василена Серафимова е възпитаник на плевенското национално училище по изкуствата и сега е студент във Висшата консерватория за музика и танц в Париж.

Екипът на предаването “Алегро виваче” на програма “Хоризонт” – БНР, номинира през тази година 8 талантливи млади български изпълнители, носители на престижни национални и международни награди. 

Маримбата, на която свири Василена, й бе предоставена от фирмата "Ямаха", благодарение съдействието на световноизвестния перкусионист и композитор Небойша Живкович.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ВАСИЛЕНА

През 2006 г. плевенското момиче спечели две специални награди на Международния конкурс за маримба в Линц и втора награда на Международния конкурс за маримба в Париж, през септември 2007 г. бе с втора награда на Международния конкурс ARD в Мюнхен, а миналата година завоюва първа награда на Петия световен конкурс за маримба в Щутгарт.

Василена Серафимова, която се изявява като солист, камерен изпълнител, оркестрант, участва в театрални и аудиовизуални спектакли. Животът и обучението й в Париж изострят интереса й към всички форми на изкуството.

Графикът с ангажиментите й вече е запълнен далече напред. През месец март ще бъде лектор на майсторски клас по маримба в Коста Рика, а през лятото – в Япония, през април ще участва в спектакъл върху китайски поеми в Париж, през май в джаз-концерт, през март 2010 г. – в концерт-спектакъл „Перкусия и мултимедия” в парижката зала „Гаво”.




• Поради обявения национален траур галаконцертът на 29 май не се състоя, но бяха направени записи и интервюта, които ще бъдат излъчени в предаването „Алегро виваче” на 2 юни след новините в 21 часа по програма „Хоризонт”
Автор:
Ценка Пенева
Публикация:
01.06.2009 г. 22:59
Посетено:
1686
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/8035-vasilena-serafimova-nositel-na-priza-mlad-muzikant-na-godinata