Музика

IX Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска 2009

10-23 септември 2009, за изпълнители от България и чужбина, до 32-годишна възраст, с музикално образование

IX Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска 2009


◊ СЪБИТИЕТО

Вече са известни датите за IX Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска, който се организира от Нов български университет.

Срокът за кандидатстване е до 5 септември 2009 г. Прослушването на кандидатите ще бъде на 9 септември 2009 г., а обучението ще се проведе в периода 10-23 септември. На 24 септември най-добрите участници ще открият музикалния сезон на София с Галаконцерт със Софийската филхармония и специалното участие на Райна Кабаиванска.

Събитието е под патронажа на Негово Превъзходителство Стефано Бенацо, Посланик на Република Италия в България. Подробна информация за майсторския клас се публикува на Официалния уебсайт на Райна Кабаиванска - http://www.rainakabaivanska.net, в който кандидатите могат да се регистрират онлайн.


◊ ПОВЕЧЕ

В майсторския клас на Райна Кабаиванска могат да кандидатстват изпълнители от България и чужбина, до 32-годишна възраст, с музикално образование. След прослушване се избират 10 активни участници и допълнителен брой курсисти. За конкурсното прослушване и за работата по време на майсторския клас е необходимо да се посочи репертоар от пет арии. Обучението се провежда в зала “България”, София.
 
Най-добрите участници получават стипендия от фонд “Райна Кабаиванска” на НБУ в една от категориите:
. обучение в Майсторския клас на Райна Кабаиванска в НБУ;
. обучение в Майсторския клас на Райна Кабаиванска в чужбина;
. обучение в музикална академия или университет в България;
. обучение в чуждестранна академия по изкуствата при Райна Кабаиванска.

От 27 юли до 13 август 2009 г. Райна Кабаиванска ще проведе и традиционния си майсторски клас в Академия “Киджана” в Сиена, в който ще участват трима от миналогодишните стипендианти на фонд “Райна Кабаиванска” – Диана Василева (България), Силвия Тенева (България) и Арсен Согомонян (Армения). През 2008 г. Райна Кабаиванска присъди стипендии и награди на общо седем участници – пет от участниците получиха стипендии за обучение по оперно пеене, като допълнителни награди бяха присъдени – две участия в спектакъл на Държавната опера в Стара Загора и два записа със Симфоничния оркестър на БНР.

От 29 септември 2009 г. Райна Кабаиванска ще председателства журито на XII издание на Международния конкурс за млади оперни изпълнители в Алкамо, Италия.
Автор:
Веселина Василева, Нов български университет
Публикация:
27.05.2009 г. 22:01
Посетено:
1263
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/7995-ix-mezhdunaroden-maystorski-klas-na-rayna-kabaivanska-2009