Музика

Концерт сонати за цигулка и пиано от Лудвиг ван Бетовен

Цигуларят Иван Пенчев и пианистът проф. Димо Димов свирят Бетовен в НДК

Концерт сонати за цигулка и пиано от Лудвиг ван Бетовен


◊ СЪБИТИЕТО

На 3 юни 2009 от 19 часа в зала 9 на НДК
ще се състои

концерт сонати за цигулка и пиано от Бетовен в изпълнение на Иван Пенчев и проф. Димо Димов.

Концертът е част от програмата на „Салон на изкуствата” 2009.

Ще бъдат изпълнени:
. Цигулкова соната № 1 ре мажор, opus 12 (1798), посветена на Антонио Салиери
. Цигулкова соната № 5 „Пролетна” фа мажор, opus 24 (1801),
. Цигулкова соната № 9 „Кройцерова” ла мажор, opus 47 (1803).


◊ МУЗИКАНТИТЕ

Иван Пенчев (цигулка) е завършил Софийското музикално училище „Л. Пипков” и Държавната музикална академия „П. Владигеров” в класа на проф. Йосиф Радионов. Още в детска възраст е лауреат на национални и международни конкурси като „Виенявски”, „Коциан”, „Светослав Обретенов” и др. Участвал е в майсторските класове на Макс Ростал, Владимир Спиваков, Светлана Безродная, Бернхард Хартог. От 1990 г. насам Иван Пенчев заема различни позиции, включително концертмайстор, в многобройни български и международни оркестрови формации по диригентството на Клаудио Абадо, Карл Сейнт Клер, Росен Миланов, Н. Маринър, Е. Табаков и др.

В досегашната си кариера И. Пенчев нееднократно е солист в различни оркестри, изпълнявайки произведения от Бах, Моцарт, Брамс, Чайковски, Бетовен. Същеременно И. Пенчев е водещата фигура и първа цигулка в ставащия все по-популярен Quarto Quartet. Тази интересна камерна формация вече е лауреат на награди от няколко конкурса за камерна музика: „250 години Моцарт”, 2006, конкурс за австрийска музика, 2008, конкурс „Марин Големинов”, 2008.

От 2006 Иван Пенчев работи съвместно с професор Димо Димов. Репертоарът им включва сонати от Бетовен, Шуберт, Шуман, Брамс, Барток.


Проф. Димо Димов (пиано) е завършил Софийското музикално училище „Л. Пипков” и Държавната музикална академия „П. Владигеров” в класа на професорите Джулия и Константин Ганеви. Продължава образованието си като техен асистент, а през 1983-1984 специализира при проф. Лили Краус в САЩ. През 1970 спечели първата награда на националния конкурс „Светослав Обретенов”, а през 1979 – първата награда в Международния конкурс за пианисти в Атина, Гърция. Многократно е награждаван от критици и жури за своите интерпретации на произведения на Бетовен, за които е сравняван със Светослав Рихтер.

Проф. Димов има блестяща дълга кариера като солист на редица оркестри в Европа и САЩ. От 1986 до 1991 води майсторски класове в Гърция. Днес е преподавател по пиано в Държавната музикална академия „П. Владигеров” и продължава своята концертна кариера.


. Билети за концерта може да намерите в Билетния център на НДК, както и да поръчате на нашия e-mail: quartoquartet@gmail.com

Автор:
Кварто
Публикация:
25.05.2009 г. 11:36
Посетено:
2679
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/7957-kontsert-sonati-za-tsigulka-i-piano-ot-ludvig-van-betoven