Музика

Културни прояви в Сливен по Международен проект "Оралите"

По програма „Култура 2007-2013 г.”

◊ СЪБИТИЕТО

Културни прояви в Сливен по Международен проект "Оралите"

Постигане на междукултурния диалог, стимулиране обмена на културни продукти с интернационална значимост и интегриране на общностите от партньорските градове, са основните задачи по проект „Оралите”. Участието на община Сливен в него (по програма „Култура 2007-2013 г.”) цели развиване на партньорските взаимоотношения с общините Евора, Иданя-Нова и Мертола (Португалия), община Оренсе (Испания), общините Равена (Италия) и Биргу (Малта). Всички членуват в „АВЕК” - Асоциацията на градовете с културно-историческо наследство. Ръководител на проекта от българска страна е г-жа Радост Костова – зам.-кмет по проблемите на образованието, науката и вероизповеданията.
          
Първата проява, на която тези дни Сливен е домакин, бе в направление „Традиционна и популярна музика”. Присъстващите на площад „Хаджи Димитър” сливенци и гости на града бяха впечатлени от изпълнението на група „Ноу мазурка Бенд” (Евора, Португалия) и на група „Сака Сонс” от с. Зебейра (Иданя-Нова, Португалия), осъществили музикални аранжименти от „мелодични инструменти” и създаващи хармонично и синкретично изкуство, интегрирано с танца. Гражданите на Сливен откриха магията на португалската фолклорна музика, сляла в едно звученето на традиционната двустранна китара, галицийските и португалските гайди, гласове, флейти и португалски перкусии, възвисили танца. Групата гостува на учениците от XI СОУ в Сливен за провеждане на съвместна „творческа работилница”.
          
Формацията „Сака Сонс” (създадена през 2003 г. по името на традиционен музикален инструмент), доразвива и преоткрива за изпълнение забравени ритми и звуци от португалския фолклор. Богата е концертната дейност на музикантите с участие на международни фестивали във Франция и Испания, по Португалската национална телевизия и с изнесени над 250 концерта из страната.
          
В рамките на проект „Оралите” свои изпълнения имаха и творците от група „Пикола Оркестра Заклен” (Равена, Италия). Включените с различен профил и стил на изпълнение музиканти (класически, етно, джаз и др.) работят за възраждане музиката на Карло Бриджи (Заклен). Съхранените в библиотеката на Дажанкастели Сафи - във Форли, ръкописи на Бриджи, са изследвани от тях, за да запишат музиката му в оригинален вариант с участието на китара, кларинет, две цигулки и контрабас.
          
Домакини им бяха изпълнители от НЧ „Д-р Петър Берон” от с. Тополчане (женска фолклорна група, възраждаща автентични народни песни от Сливенско). Те са радвали почитателите на жанра с участията си на международни фолклорни събори, като този в Република Турция, в Раднево, Копривщица 2005, на събора в Кермен и на Черноморския – в Приморско.                        


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
21.05.2009 г. 00:27
Посетено:
1177
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/7944-kulturni-proyavi-v-sliven-po-mezhdunaroden-proekt-oralite