Музика

Концерт на формация "Драгостин фолк"

Звуковите икони на България

Концерт на формация "Драгостин фолк"


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "
Захарий Стоянов"
има удоволствието да Ви покани да чуете

Звуковите икони на България в изпълнение на "Драгостин фолк"

Ще бъде представена част от програмата, подготвена за предстоящото турне на формацията в Русия


На 20 май 2009 (сряда), 18.30 часа

Литературен салон галерия „Захарий Стоянов“
Полиграфически комбинат „Димитър Благоев“
улица „Николай Ракитин“ 2, етаж 4

В програмата:
. Ветре, ветре
. Чичовите коне
. Гугута гука на бука
. Шопско хоро
. Вода тече покрай Трявна
. Баба лук посела
. Море, прошетна се бела ружа
. Кукуряк цъфна
. Ишу, бяла Недо
. Въх, мъри, бульо Гандювице
. Рофинка
. Ибиш ага
. Момче-македонче
. Вранеят се врани коне

(финална сюита)


ДРАГОСТИН ФОЛК

"Драгостин фолк"  е формация с изключително интензивна дейност в областта на звукозаписа. Има издадени единадесет компактдиска с общо 600 минути музика от мащабния проект “Антология на българския музикален фолклор”. Целта на този проект е да бъдат събрани песни и мелодии от различни региони на България, да бъдат пресъздадени чрез авторския поглед на Стефан Драгостинов и да се съхранят чрез звукозаписа.

Всеки от дисковете съдържа приказка за българския музикален фолклор, а обложките на поредицата са украсени с картини на майстори в българското изобразително изкуство.

Формацията представя България на различни международни културни форуми по света. С премиерата на един от компактдисковете, “Дунавска музика”, бе открита поредната сесия на ООН във Виена.

Звукозаписите звучат по радиостанциите в цял свят и са на върха на класациите. Авторитетното британско издание “Класик CD” неотдавна постави на най-престижното първо място диска от същата поредица – “Любовна приказка”.

Във формацията участват млади инструменталисти-виртуози и певици със “златни гласове”. Повечето от тях са със специална професионална подготовка в областта на фолклора, но са съхранили самородността на своя талант. Те принадлежат на поколението, което с благодарност наследява фолклорните ценности на своите баби. Но предпочита да добавя и доза еретичност към традиционната почтителност.

Перфектността на изпълнителите им позволява да изплитат фините дантели на една класическа звучност. Но те същевременно умеят и ловко да жонглират с музикалния материал, да използват похвати от джаз-музиката, да увличат с импровизационни приумици. И - едновременно с това, да осъществяват полетите на авторската фантазия.

Оригиналният репертоар, който Стефан Драгостинов създава специално за тях, обединява техните индивидуалности в колоритен, стилен и хармоничен изпълнителски “букет”. Естествено целта на автор и изпълнители е обща - да увлекат като съучастници в тази магия и слушателите.

Елена Драгостинова


◊ СТЕФАН ДРАГОСТИНОВ

Стефан Драгостинов е композитор със световна известност. Носител е на първи награди на авторитетните международни конкурси по композиция Гаудеамус в Холандия, Щокхаузен в Италия, Симон Боливар - Венецуела, Фернандо Пессоа – Португалия, Голямата награда на фондация Франция – Артур Онегер.

Автор е на шест симфонии, сред които знаменитата "Peace Symphony" (Симфония за мира), създадена по поръчка на Rotary International, като символ на единението за мир и разбирателство. Създал е концерт за пиано и оркестър, концерт за баскларинет, балет "Безсмъртие", сонати, камерни творби, театрална и филмова музика, над петстотин песни. Произведенията му се изпълняват в цял свят.

Характерен за творчеството на Стефан Драгостинов е интересът му към всички жанрове – от монументалните симфонични платна до вокалната миниатюра и клип-мимолетностите в рекламата. В творбите му личи майсторското съчетаване на стародавните национални традиции със съвременните композиционни техники. Важен акцент в творческата му биография е проектът “Антология на българския фолклор”, който композиторът последователно осъществява през годините. Неговите CD-поредици “Звуковите икони на България” и “Ключът към тайнството” събират музиката му, която отразява личния поглед на съвременния композитор към фолклора. В цялото му творчество националната традиция присъства като повод за създаването на съвременни ценности с авторски подпис.

До 1994 година проф. Стефан Драгостинов е ръководител на Ансамбъл "Филип Кутев". С Ансамбъла осъществява триумфални турнета в цял свят и през 1989 г. записва в Япония първите три CD-албума в историята на "Филип Кутев", като тиражът им достига рекордните милион и половина екземпляра. През 1994 г. основава формация "Драгостин Фолк".

Преподава композиция, оркестрация, теория и съвременни музикални техники в Нов български университет, изнася научни лекции в престижни академични и университетски общества в цял свят.


Автор:
Издателство "Захарий Стоянов"
Публикация:
17.05.2009 г. 11:49
Етикети:
Посетено:
1605
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/7908-kontsert-na-formatsiya-dragostin-folk