Музика

АлтерМюзик. Концерт на Христина Маринова и Антони Данов

Програма, съпоставяща творби от времето на барока и XX век

АлтерМюзик. Концерт на Христина Маринова и Антони Данов


◊ СЪБИТИЕТО

АлтерМюзик
класическата музика между разбирането и случването

• Съвместен проект на:
Национална музикална академия „Панчо Владигеров”,
арт център АЛТЕРА

и Салон за музика и рефлексии

Концерт на Христина Маринова – цигулка
и Антони Данов – флейта


Програмата:
1. Георг Филип Телеман – 5 фантазии из "12 фантазии за соло флейта"
2. Йохан Себастиан Бах – Партита за соло цигулка BWV 1006 (E dur)
3. Астор Пиацола – Танго из "Етюди за соло флейта"

На 27 март (петък) 2009,
19.00 часа
в арт център Алтера, ИНТЕРПРЕД, бул. "Драган Цанков" 36

Вход: 5/3 лв.

Поредният концерт от проекта АлтерМюзик предлага отново програма, съпоставяща творби от времето на барока и XX век.

. Теоретикът на събитието отново ще бъде Илия Граматиков.


◊ УЧАСТНИЦИТЕ

Христина Маринова (цигулка): завършва с отличие училището по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов” в гр. Русе при Алекси Драганов. В момента е студент в НМА „Проф. Панчо Владигеров” паралелно в Теоретико-композиторски и диригентски факултет и в Инструментален факултет със специалност цигулка в класа на Недко Боянов. Участва в множество симфонични и камерни концерти.

Антони Данов (флейта): завършва НМУ „Любомир Пипков” в класа по флейта на Стиляна Ставрева, като през годините си на обучение участва в редица концерти като солист и в камерния състав „АТТОНИКС”. През 2006 г. печели първа награда на Конкурса за българска музика в Бургас. Същата година заедно с оркестъра на музикалното училище (Младежка филхармония "София") участва в честването на 950-годишнината от основаването на гр. Кобург (Германия), а след това и на откриването на празниците на изкуството „Аполония”. В момента е студент в НМА „Проф. Панчо Владигеров” в класа по флейта на проф. Лидия Ошавкова.

Илия Граматиков: Завършва НМУ „Любомир Пипков” със специалност пиано, в момента специализира музикална естетика и хорово дирижиране в НМА „Панчо Владигеров”. Специализирал е и арт мениджмънт, PR и продуцентство в музикалните изкуства в НБУ. В годините 2003-2005 работи като сътрудник, музикален редактор, автор и водещ на предавания към редакция „Класическа музика” на програма „Христо Ботев” на БНР. От три години се е посветил на създаването, организирането и осъществяването на Салон за музика и рефлексии в творчески тандем с Николай Колев (културолог и философ). Периодично публикува критически материали за изкуство (предимно за музика), участва в теоретични конференции (локални и международни) и културни дебати.


◊ ПРОЕКТЪТ АЛТЕРМЮЗИК

АлтерМюзик е салонен формат, предлагащ пространство за трибуна на млади музикални таланти, репрезентиращи себе си, таланта и постиженията си в професионалната симбиоза на теоретични и музикално-изпълнителски практики.

Всяко събитие в рамките на проекта ще предлага на аудиторията концертно-лекционен и подчертано диалогичен формат, съчетаващ познавателното с хедонистичното, в опитите да стопи дистанцията между случващите музикалното изкуство, обговарящите го и публиката.

С предлагането на алтернативен достъп до музикалното изкуство на живо, съчетаващ разбирането му с естетическата наслада, проектът АлтерМюзик има за цел да популяризира младите таланти и да се превърне в своеобразна „музикално-културна лаборатория” предлагаща в хибриден формат между концерт, лекция, семинар, беседа и салонност, възможност за съучастие в процеса на „правене” на музикалното изкуство, дефиниращо себе си между разбирането и случването.
Автор:
Салон за музика и рефлексии
Публикация:
25.03.2009 г. 15:04
Посетено:
1341
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/7578-altermyuzik-kontsert-na-hristina-marinova-i-antoni-danov